понеділок, 13 квітня 2020 р.

Андрій Любка - український романіст, поет, перекладач та есеїст

   Ми вам продовжуємо представляти наших молодих талановитих авторів. 
   Андрія Любку вважають одним з наймолодших українських поетів та романістів, але не зважаючи на вік (32 роки), його твори перекладені на понад десять мов світу. 
  Андрій Любка - сучасний український поет, прозаїк, перекладач. Це неординарна людина, яка не боїться висловлювати свої думки на папері. 
   Він є лауреатом таких премій:
   Лауреат літературної премії «Дебют» (2007). 
  Лауреат літературної премії «Київські лаври» (2011).
 Лауреат літературної премії Фонду Ковалевих за найкращу прозову книжку року (2017).
  Лауреат премії імені Юрія Шевельова за модерну есеїстику («Саудаде», 2017).
 Любка - частий учасник багатьох українських і міжнародних культурних заходів у Берліні, Варшаві, Києві, Празі, Стамбулі, Кракові, Інструку, Ляйпцігу, Львові, Одесі, Харкові, Дармштадті  та ін.
 Особливо популярний серед молодої інтелігентної жіночої аудиторії. На ім'я цього письменника бурхливо реагують дівчата. Їхні обличчя одразу набувають загадково-змовницького вигляду, коли вони читають поезію  Андрія Любки. 
  Сміливий і відвертий Андрій Любка є автором кількох поетичних збірок "Вісім місяців шизофренії", "Сорок баксів плюс чайові", "Тероризм", які ви можете прочитати в онлайн.
  Здебільшого, його вірші - це не римовані рядки, в яких поет передає свої переживання, враження, фантазії.
     Варті уваги його прозові твори. Серед популярних книг автора є роман "Карбід", збірка короткої прози "Кілер", роман "Спати з жінками", які є в наявності в бібліотеці. Цікавий сюжет, сучасні реалії захоплюють з першої сторінки і не відпускають до останньої.

  «Карбід» - авантюрно-пригодницький роман - карколомний і кумедний, сюжет захоплює. За пригодами вигаданих персонажів впізнаються контрабандні схеми, що діють на українських кордонах, наркотики, бандити - все це описано настільки реально, що будь-який слідчий чи журналіст може у кримінальних справах чи статтях цитувати цей роман цілими абзацами. 
  В своїй книзі автор будує детективні сюжети, змальовує відверті еротичні сцени, описує заокеанські міста, жартує і провокує. Деякі оповідання захоплюють з самого початку, інші дивують в кінці, трапляються "жаркі " сторінки, від яких стає не менш спекотно. 
  Збірка оповідань Андрія Любки «Кілер» – його прозовий дебют. Найчастіше розповіді - це  вбивство або насилля з ґарніром із пристрастей і жінок. Герой – неодмінно фраєр. Любить випити, покурити, – такий собі небезпечний, неголений, ситий жіночою увагою парубок із крутого кіна. 


 У романі "Спати з жінками" Андрій Любка пише відверто і лірично про себе, свої любові й своє кохання, улюблені книжки і свої напої.
  Про цю книжку писав сам автор: "Дуже особиста й зовсім не провокаційна книжка, там немає жодного матюка чи яскравої еротичної сцени, це розповіді про мене й мою країну, улюблених людей і книжки."
  Книги автора "Саудаде", "Кімната для печалі", "Твій погляд, Чіо-Чіо-Сан", які відсутні в бібліотеці, ми можемо замовити по ВСО (Голосіївської централізовагої бібліотечної системи) чи МБА (бібліотек міста).
   Після прочитання книги А. Любки "Саудаде" хочеться одночасно вирушити в подорож Балканами, випити келих червоного вина і в зручній ложі театру слухати оперні арії. Понад шістдесят коротких історій – часом іскрометних, подекуди сумних, почасти автобіографічних, але завжди щирих – запрошують читача пережити з автором найщасливіші миті мандрів, симфонічних концертів і не завжди успішних залицянь.
    У романі "Твій погляд, Чіо-Чіо-Сан" п’яний суддя на пішохідному переході збиває на смерть молоду жінку і, ясна річ, без особливих зусиль уникає покарання. Але її чоловік  не з тих, кого можна купити чи залякати, він краще втратить усе та помститься...     Психологічний трилер про сучасну Україну, де вартість людського життя вимірюється хабарами, а вбивці стоять у перших рядах на церковних службах. Але до чого тут Пучіні і здатний спопелити душі обох антагоністів погляд мадам Батерфляй? І чи справді поділ на добро і зло є в цьому романі таким однозначним? Відповіді на останнє запитання ви знайде в кінці книжки.
   Ми сподіваємося, що інформація про молодих українських письменників слугуватиме вам орієнтиром у виборі "своєї" книжки.

Немає коментарів:

Дописати коментар