суботу, 4 квітня 2020 р.

Талановиті українські письменники, про яких ви могли не знати

 Наразі сучасна українська література переживає підйом. Адже це частина національного здобутку, який назавжди залишається з нами. 
   Крім метрів української літератури є також  талановиті сучасні письменники. Тож  з деякими з них знайомимо вас:  

 Марк Лівін 
   Його перші книжки «Життя та інша хімія», «Бабине літо», «Ріки та дороги» користуються популярністю. 

  Письменник є лауреатом літературних конкурсів видавництва «Смолоскип» та «Коронація слова». У квітні 2019 року Міжнародна рада з дитячої та юнацької книжки долучила твір Марка Лівіна «Ріки та дороги» до списку видатних книжок для дітей з інвалідністю. 




   Книжки письменника невеличкі, легкі, прості для розуміння. Дуже часто в них змальовано дитинство. Не завжди щасливе, але життєве, таке, яке є. 

    Радимо вам «Бабине літо» - яскравий твір, що написаний від імені маленького хлопчика, який був на канікулах у бабусі з дідусем. 

Ірина Цілик 
  Жінка є однією із режисерок українських фільмів. Ірина – учасниця численних літературних фестивалів. Окремі її твори перекладені багатьма мовами. 
   Крім фахової та літературної діяльності, співпрацює також з різними українськими виконавцями і музичними гуртами як поет-пісняр. Автор слів пісні «Повертайся живим». 

  Рекомендуємо книжку «Червоні на чорному сліди». Це збірка абсолютно різних оповідань. Старий, дитина, інвалід, прибиральниця, вулична торговка, патронажна сестра – це все улюблені герої Ірини Цілик, непримітні кияни, що мовчки тягнуть на собі тягар життя, і чиї обличчя зазвичай не потрапляють у поле зору телекамер. Всі тексти письменниці надзвичайно емоційні. 

Леля Покотиполе 
  Її поезія є унікальною. Зовсім неримовані рядки можуть складатися в єдиний поетичний твір. Творчий шлях дівчини ще тільки починається. Вона випустила першу збірку, яка має назву «Повстанське радіо». 

   Леля Покотиполе пише про ніжність і вогнепальну зброю, про революцію та жовтогарячі квіти, про пам’ять і любов, які обертаються, язиками, ніби сонячна куля та фруктова цукерка. Легенди, сповіді, листи, бойові хроніки й уривчаста історія містобудування. У її віршах поєднане жіноче і чоловіче, кохання і війна, зрада і відданість. 


Юрій Руденко 
 Разом із війною на Донбасі почала розвиватися і військова література. Так з’явилася ціла низка військових письменників, які готові розповідати про реалії цього жаху. Один із них – Юрій Руденко. Його книжка «Психи двох морів» користувалася шаленою популярністю. Саме вона і стане рекомендацією для прочитання. Але це не єдиний твір про війну, над яким працював автор. Книжка має продовження. Крім того він є співавтором у книжці «14 друзів хунти». 
  «Психи двох морів» - це розповідь журналістки із Ізраїлю про події на Донбасі й Майдані». «Це роман про війну, про людей на війні, любов, смерть, про мобілізованість і добровольців, про волонтерів. Це про мене і про моїх друзів», - розповідає автор. Крім літературної діяльності, Юрій Руденко працює над створенням документальних фільмів про війну під назвою «Історія війни». 

Юр Іздрик 

  Автор повісті «Острів КРК», поетичної збірки «Станіслав і 11 його визволителів», романів «Воццек», «Подвійний Леон» і «АТтм», збірки есеїв «Флешка», «Після прози», «Календар любові» та інших, а також низки повістей, оповідань і статей. 
    Перші твори письменника з’явилися друком у самвидавних випусках журналів «Четвер» та «Відрижка». В останньому надруковані його перші вірші. З часом у журналі «Сучасність» з’явилася перша «легітимна» публікація повісті «Острів КРК». 
  Справжнім злетом у літературній творчості Юрка Іздрика став роман «Воццек». У 2011 році письменник представив книжку «Underwor(1)d» («Підземілля») – поезії, есе та колажі. 2013 року вийшла поетична збірка «Іздрик. Ю», тексти якої публікувалися раніше у блозі автора «Мертвий щоденник». 
    Нині Юр Іздрик продовжує писати вірші та працює над виданням вуличного журналу «Просто неба».

Немає коментарів:

Дописати коментар