вівторок, 28 квітня 2020 р.

4 травня - Міжнародний день пожежників

Мій титане, мужній вогнеборцю!
Я до тебе із пошаною звертаюсь.
Твоїм розумом й гарячим серцем,
І хоробрістю і силою пишаюсь!

Коназюк Г. "Вогнеборцям"

    Працівники пожежних служб - це люди, які безперечно заслуговують на визнання. Кожен день вони реагують на тисячі інцидентів швидко і ефективно. Результати їхніх зусиль - порятунок незліченної кількості людських життів і збереження матеріальних цінностей, які потенційно могли б бути знищені розбурханим вогнем.
  4 травня 1999 року вперше було організовано Міжнародний день пожежниів (IFFD). Він був заснований після того, як 4 січня 1999 року по електронній пошті по всьому світу було розіслано послання у зв’язку з загибеллю п’ятьох пожежників в Австралії. Дата - 4 травня - і раніше була традиційним днем пожежних в багатьох європейських країнах. До того ж це день святого Флоріана Лорхского, в католицькій традиції - покровителя пожежників.

  В цей день пропонується згадувати тих пожежників, які загинули, виконуючи свою роботу під час несення служби в місцевих регіональних громадах. Вони присвятили своє життя захисту всіх нас. Ми ж, зі свого боку, можемо проявити нашу підтримку і вдячність пожежним по всьому світу, які продовжують захищати нас протягом усього року.

 Саме пожежники за покликом рідної землі, на захист свого народу першими прибули на ліквідацію страшної техногенної катастрофи ХХ століття - ЧАЕС. Вступивши у вируюче полум'я у смертельну небезпеку, якою дихав реактор, пожежні, не шкодуючи ні сил, ні здоров'я, ні самого життя, за велінням серця виконали присягу на вірність народу України. Із вогню у безсмертя вступили вони.

  І сьогодні, коли палають лісові масиви та села в зоні відчуження,  на Житомирщині, пожежники самовіддано борються з вогняною стихією, демонструючи професіоналізм, мужність, самовідданість,  героїзм.

 Президент Володимир Зеленський побував на Чорнобильській атомній електростанції, вшанувавши пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС. 


   Він облетів на гелікоптері ділянку, яка постраждала внаслідок пожежі.

  



  Згодом глава держави зустрівся з рятувальниками, які продовжують гасити залишки масштабних лісових пожеж у зоні відчуження ЧАЕС. Він зокрема вручив нагороди 22 рятувальникам.

  "Ми вам вдячні за вашу велику роботу. Зараз на висоті, з гвинтокрила, ми побачили справжній результат вашої праці. Ви для нас — герої", — сказав Президент.
  "Тільки там, на висоті розумієш, яка складна у вас професія. Від усього народу вдячний вам за результат", - зауважив Володимир Зеленський.



  Якщо хочете познайомитися з історією та сучасністю однієї з найбільш відважних професій та детальніше проникнути у світ і життя пожежних, відвідайте Київський музей пожежної справи, який знаходиться за адресою: вул. Малиновського, 6. 










Пам'ятники, встановлені на честь пожежників-ліквідаторів чорнобильської аварії


  Шановні наші вогнеборці! 
  Прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного свята - Міжнародного дня пожежної охорони.

   Ви захищаєте життя та здоров'я громадян, зберігаєте національні багатства і довкілля від нещадної вогняної стихії.
   Ми вам вдячні за це.


  Нехай завжди вас оберігає образ Пресвятої Богородиці  "Неопалимої Купини", яка є покровителькою пожежників та надає допомогу усім, хто потрапив у біду.







При пожежі, як один, набираємо 101.
Хай не палають пожежі ніколи
Ні в будинках, ні в лісі, ні в полі!








Немає коментарів:

Дописати коментар