четвер, 2 квітня 2020 р.

2 квітня - Міжнародний день дитячої книжки

    З народження людина починає вчитися ходити, говорити, пізнавати навколишній світ. Сонячний промінь і метелик, який сів на квітку, кумедна картинка і добра пісня, весела гра і улюблена книжка – перші вчителі дитини.   
  Книжка! Вона поруч від самого народження. Перші казки, оповідання та вірші читають нам мама і тато, братик і сестричка. Книжка розповідає про казкових богатирів, про шкільне життя, про далекі екзотичні країни. З книжкою кожен із нас може мандрувати в минуле і в майбутнє.
 Одним із найулюбленіших казкарів усіх часів і народів визнаний Г. К. Андерсен – автор всесвітньо відомих казок для дітей і дорослих. Його твори, перекладені більш ніж 150 мовами, стали сценаріями численних екранізацій, мультфільмів, театральних постановок. Тому в день народження Г. К. Андерсена, 2 квітня, у всьому світі відзначаємо Міжнародний день дитячої книжки.

Навіщо потрібно читати книжки? 
· Книжки розважають і захоплюють. Вони можуть спонукати нас сміятися і плакати. Вони втішають і відкривають нові можливості. 
· Розвивають і збагачують нашу мову. 
· Книжки живлять уяву і вчать мислити образами. 
· Ставлять нові й цікаві запитання, які спонукають нас міркувати. 
· Книжки розвивають мислення. Вони є джерелом понять і нових ідей, розширюють наш світогляд. 
· Дають знання про інші країни, про те, як у них живуть люди, про природу, технології, історію і все, що тільки може нас зацікавити.
· Книжки розвивають здатність співпереживати. Вони дають можливість уявити себе на місці когось іншого і зрозуміти його почуття. 
· Дають нагоду замислитись, що таке «правильно» і «не правильно», «добре» і «погано». 
· Книжки можуть пояснити реальність і допомогти нам зрозуміти, як усе у світі пов’язане одне з одним. 
· Доводять, що не завжди існує лише одна відповідь на запитання, і що на більшість речей можна дивитися з різних точок зору. 
· Книжки допомагають зрозуміти себе. Вони зміцнюють впевненість у собі тим, що доводять: інші думають і відчувають так само, як і ми. 
· Водночас книжки допомагають усвідомити, що ми всі різні. Читання творів, написаних у різні епохи, в різних культурах виховують терпимість і допомагають здолати упередження. 
· Складають нам компанію, коли ми почуваємося самотніми. Їх легко носити з собою і можна читати будь-де. Їх також можна безкоштовно взяти в бібліотеці. 
· Книжки є частиною культурного надбання. Вони дають нам спільний читацький досвід і систему координат. 
· Гарну книжку можна читати вголос так, що нею насолоджуватимуться і малі, і дорослі. Тоді вона слугуватиме ланкою між поколіннями. 
· Книжки дають роботу багатьом людям: письменникам, ілюстраторам, редакторам, друкарям, графічним дизайнерам, коректорам, фотографам, бібліотекарям, видавцям, книгорозповсюджувачам… Книжки збагачують культурне життя. Вони є важливим предметом культурного експорту, який робить нашу країну відомою іншим. 









Немає коментарів:

Дописати коментар