середу, 8 квітня 2020 р.

11 квітня - Міжнародний день визволення в'язнів нацистських таборів


 Згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН з 1991 року 11 квітня у світі відзначається Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. 
  Цю дату було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд. Саме 11 квітня 1945 року останній в’язень залишив табір   із сумно відомим написом “Jedem das Seine” – “Кожному своє”. Після цього хвиля звільнень досягла інших концтаборів – Дахау, Освенцима, Майданека тощо. Метою Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів є збереження історичної пам'яті про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.
  Після закінчення карантину в нашій бібліотеці ви зможете прочитати художні твори, в яких висвітлені ці страшні події:  
  Український письменник Василь Бондар був в'язнем концентраційних таборів Дахау, Аллаху, Тротцбергу. Все побачене  ним і пережите,  він описав у повісті  "Все -  правда".   "Листя летить проти вітру"- це також правдива розповідь про митарства молодого героя в нацистських катівнях.
   

   У книзі Мальованого П. Ф. "Страдницька дорога додому" розповідається про невільницьку долю молодих людей, насильно вивезених у роки війни до Німеччини, де їх чекала рабська праця та муки пекла в концентраційних таборах Третього рейху.


   Роман Свиридова Г. І. "Ринг за колючим дротом" -  легендарна боротьба в'язнів Бухенвальда, який є одним з найстрашніших нацистських концтаборів смерті. 


   Е. М. Ремарк роман "Іскра життя" присвятив сестрі   Ельфриді, яку стратили нацисти.
   Події роману відбуваються в концтаборі, прототипом якого був Бухенвальд. При написанні роману письменник використав офіційні звіти та свідчення очевидців.
  Віктор Франкл – всесвітньо відомий психіатр, психотерапевт, філософ. 1942 року він потрапив до концтабору, де на нього чекали голод, приниження, хвороби, постійна загроза життю. Про все це він описав у своїй книзі "Людина у пошуках справжнього сенсу".










"Вибір Софі" - перлина творчого доробку Вільяма Стайрона. 
  Яка ціна людського життя  в пеклі нацистських таборів? Кати Освенцімау змусили молоду польку Софі зробити жахливий вибір... Минули роки, Софі переїхала до Америки і на перший погляд щаслива. Але минуле не залишає її в спокої і заважає жити.
  У романі Бернарда Шлінка "Читець" 15-річний хлопець регулярно читає 36-річній неписьменній кондукторці трамваю книги. Через 8 років він потрапляє на показовий процес над наглядачкою концтабору Освенцим, в якій впізнає свою колишню знайому кондукторшу...

 В книзі "Список Шиндлера" Томас Кініллі розповідає історію Оскара Шиндлера, члена нацистської партії, що перетворився на свого роду героя, який врятував життя 1300 євреїв, визволивши їх з концентраційних таборів Польщі та Німеччини.

   А перебуваючи на карантині ви можете прочитати книги з цієї теми в онлайн: Шлосс Є. "Після Аушвіца", Ян Томаш Гросс "Золота жатва", Полян П. "Життя і смерть в аушвіцькому пеклі", Крісті Н. "Охоронці концентраційних таборів", Левинські Ш. "Геррон", Вахсман Н. "Історія німецьких концтаборів", Холден В. "Діти концтаборів смерті". "
  Тож поклонімося світлій пам'яті знищених в нацистських концтаборах. Тільки завдяки історичній  пам'яті, людина стає особистістю, народ - нацією, країна - державою.
 Ваша данина пам'яті - це прочитана книга про ці страшні події.

Немає коментарів:

Дописати коментар