середу, 30 січня 2019 р.

Крути - символ національної пам'яті

29.01.2019 р. провели день інформації 
"Крути - символ національної пам'яті".
Крутянська ікона. Церква Покрови Пресвятої Богородиці у Києві (Поділ).

 29 січня, коли вся Україна  вшановує пам'ять молодих героїв, що 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську Народну Республіку від більшовицьких загонів, які рвались до Києва, провели день інформації "Крути - символ національної пам'яті". 
     Розповіли дітям, що 29 січня 1918 року на однойменній залізничній станції під селищем Крути відбувся бій між 4-тисячною більшовицькою армією та 300-ми київськими студентами Першої Української юнацької школи ім. Богдана Хмельницького на чолі з сотником Аверкієм Гончаренком та сотні Студентського січового куреня на чолі із старшиною Омельченком - студентом Київського Українського університету, який тривав 5 годин. Стримати чотиритисячне більшовицьке військо силами кількох сотень юних доль - це більше, ніж подвиг. Падали, обіймаючи промерзлу чернігівську землю, нерозквітлі пуп'янки української державності. Скрикнув від болю скошений старшина Омельченко. Здавалося, сама свобода зійшла над гіркотним полем розпуки й печалі та вознеслась до неба в простріленій відчаєм сорочці... І тоді сотник Гончаренко наказав залишити поле бою, аби зберегти решту ще живих побратимів. Відходили до потягу, що вцілів, по той бік станції Крути. Спершу - студентська сотня, затим - друга, третя та четверта сотні юнкерів. Перша юнацька сотня стримувала ворога щільним вогнем.
  Лише четвірці юних дивом вдалося врятуватись, а двадцять вісім студентів прийняли мученицьку смерть.
"Пам'яті тридцяти"
На Аскольдовій могилі
Поховали їх -
Тридцять мучнів українців,
Славних, молодих...
На Аскольдовій могилі
Український цвіт -
По кривавій дорозі
Нам іти у світ.
На кого посміла знятись
Зрадника рука?
Квітне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка...
На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! -
Понад все вони любили
Свій коханий край.
Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих,
На Аскольдовій могилі
Поховали їх.
П. Тичина

   Кілька років потому Аскольдове кладовище більшовицькою владою було зрівняне з землею і на його місці розбили парк.
 
 У 1990-х рр. на Аскольдовій Могилі встановлено великий гранітний хрест з тризубом, на якому 
розміщено цитату з Євангелія від Іоанна "Найбільша любов - життя покласти за друзів".

  25 серпня 2006 року створений Меморіал пам'яті героїв Крут на залізничній станції Крути. 
  Крути і сьогодні дотикають променями гіркотної печалі непересічного громадянина України. Історію творять люди. І кожне покоління обирає чи то власний тягар непевності, чи смолоскип палаючої Свободи. Крутянці обрали волю - вони виявилися свідомішими од більшості своїх ровесників, навіть мудрішими за деяких державних мужів того часу. І заплатили дорогою ціною - власним життям. Їх давно оплакали батьки і неціловані наречені. Їх і досі оплакує Україна...
   Подвиг героїв навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність України, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічного прагнення до волі і справедливості. 

  З 15.01.2019 р. по 30.01.2019 р. в читальній залі представлена виставка-реквієм "За свою Україну і народ свій у вічність пішли".







Немає коментарів:

Дописати коментар