вівторок, 22 січня 2019 р.

Соборна, свята, вічна

22.01.2019 р. до 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР провели патріотичну годину"Соборна, свята, вічна".
  Першою на руїнах Російської імперії постала Українська Народна Республіка. Пізніше, уже в листопаді 1918 року, на теренах колишньої Австро-Угорщини утворилася Західноукраїнська Народна Республіка. Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року стало історичним актом об'єднання українських земель в одну державу.
   "Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України - Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка", - йшлося в Універсалі Директорії УНР від 22 січня 1919 року. 
   22 січня виповнюється 100 років від дня проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР. 
   Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самоідентифікації, становлення політичної нації. Вперше за 600 років Акт Злуки УНР і ЗУНР став реальним кроком до об'єднання українських земель, подією, що вплинула на подальший розвиток не лише політичних процесів, а і національної свідомості українців. 
   В період Карпатської України 22 січня 1939 року вперше відзначили свято Соборності. А через 51 рік про нього згадали і в радянській Україні.  Узимку 1990 року, готуючись до відзначення Акта Злуки, рухівці організували акцію "Живий ланцюг": величезна кількість людей узялася за руки, розтягнувшись від Києва до Львова. За даними правоохоронців, у лавах активістів, "озброєних" жовто-блакитними прапорами, було майже 450 тисяч осіб, а за даними самих організаторів - близько мільйона. Ця акція стала початком проголошення у липні 1990 року суверенітету України. Восени того ж року відбулася так звана Студентська революція на граніті.
   Зрештою національно-демократичний рух, скориставшись політичною ситуацією після спроби перевороту в серпні 1991 року, сприяв проголошенню самостійної держави. 22 січня стало однією з найважливіших дат, що вкарбували в суспільну свідомість першу незалежність, проголошену ще століття тому.


   З 21.01.2019 р. по 25.01.2019 р. до 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР представлена виставка-ювілей "Велика Злука на Софійському майдані".





Немає коментарів:

Дописати коментар