понеділок, 14 січня 2019 р.

"Щоб люди жили, як квіти цвіли..." М. Примаченко

З 2.01.2019 р. по 20.01.2019 р. до 110-річчя 
від дня народження Марії Примаченко представлена виставка-ювілей "Щоб люди жили, як квіти цвіли..." М. Примаченко.


 Справжній талант притягує до себе. Часом хочемо розгадати його таємницю чи повчитися на його прикладі, та частіше -  щиро захоплюємося, радіючи кожній зустрічі з митцем та його роботами. 


  12 січня 2019 року Марії Примаченко, народній художниці України, лауреату Державної премії імені Тараса Шевченка, уславленій, самобутній майстрині з поліського села Болотня, виповнилося б 110 років.
   Довге й плідне життя прожила вона, залишила сотні творів, які навічно прикрашатимуть музеї, приватні колекції... Є в них та мистецька досконалість, яка не підвладна старінню. Є якась нерозгадана таїна змісту. І бездоганна колірна, ритмічна, лінійна, декоративна характерність, що спонукала далекого 1937 року художника зі світовим ім'ям Пабло Пікассо зізнатись: "Я схиляюся перед цим дивом - мистецтвом геніальної українки".
    Того ж року на міжнародній виставці в Парижі Марію Примаченко нагородили золотою медаллю. 

  Світ образів Марії Примаченко - казковий, чарівний, фантастичний. В основі її творчості - фольклорні легенди, народні казки й оповідання, враження від яких органічно переплелися з навколишньою дійсністю. В її творах фантастичне - життєве, а реальне - фантастичне. Усе так, як у казці: звірі, дерева, квіти діють, розмовляють, борються за добро й стверджують його, перемагаючи зло.

   



  

    На жаль, сьогодні в Україні немає студії картин Марії Примаченко, але її роботи можна побачити на виставках у найбільших містах країни, також її твори з незмінним успіхом експонуються на виставках у Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі, Празі… Талант художниці визнали у світі…









  Цікаво, що художниця писала картини лівою рукою, хоча була правшою.

   На честь пані Марії названо малу планету 14624. Також у 2008 році Національний банк України випустив ювілейну монету на її честь,  а в 2009-му випущено в обіг поштову марку до 100-річчя з дня її народження.

  2009 року бульвар Лихачова в Києві було перейменовано на бульвар Марії Примаченко, а 2015 року на її честь названо вулиці у Броварах та Краматорську.
   1 вересня 2017 року на київській площі зірок, аналогічній голлівудській алеї слави, було урочисто відкрито зірку, присвячену Марії Приймаченко.
    ЮНЕСКО 2009 рік був оголошений роком Марії Примаченко на честь 100-річчя від дня народження великої художниці, чиє ім'я ще за життя стало легендарним, за величезний її внесок в розвиток художньої культури народної спрямованості. Мистецтвознавці стверджують, що в картинах художниці відбивалися всі ті події, які вона бачила у своєму житті - дві війни, Голодомор, революції, аварія на Чорнобильській АЕС.
 Цінителі мистецтва, в свою чергу, висловлюють впевненість в тому, що немає в світі жодної людини, яка могла б залишитися байдужою до життя і творчості знаменитої художниці.
 Тварини найдивовижніших кольорів зі страхітливим оскалом дивляться на людину з полотен художниці. Знайомі Примаченко впевнені, що страшні зуби незвичайних звірів насправді є способом захистити себе і близьких людей від біди.

 Творчість художниці фахівці називають явищем самобутнім, неповторним і загадковим. Через багато років після смерті художниці мистецтвознавці тільки починають визначати оптимальні підходи до вивчення феномена її творчості. 







 На міжнародній арені роботи Марії Примаченко є своєрідною візитною карткою України. Складно повірити, що всі ці дивовижні звірі і рослини, зображені на картинах художниці, народилися в уяві людини, у якої все життя були проблеми зі здоров'ям і дуже нелегка доля.

  



  

      
  Примаченко своїми картинами вчила людей бачити красу в усьому. Вона хотіла допомогти людству і кожному з нас окремо залишатися до старості дітьми, зберігаючи живий інтерес до подій навколо і вміння дивуватися. Полотна художниці дійсно начебто повертають у дитинство. На картинах Марії Примаченко немає нічого зайвого, тільки нестримна фантазія жінки дивовижної душі, а також величезні накопичення народної енергетики.
    Запрошуємо  відвідати виставку-ювілей "Щоб люди жили, як квіти цвіли..." М. Примаченко.  Долучайтеся до дива разом із родинами, дітьми, друзями. Добрих вражень вистачить надовго, а душа знайде там цілющий відпочинок і наснагу. І неодмінно трапиться картина, яка довго стоятиме перед очима.


Немає коментарів:

Дописати коментар