четвер, 17 січня 2019 р.

Цілий світ звеселився - Христос охрестився

17.01.2019 р. відбулась година духовності 
«Цілий світ звеселився – Христос охрестився».

   

  "І сталося, як хрестилися всі люди і як Ісус, охрестившись, молився, розкрилося небо і Дух Святий злинув на нього в тілесному вигляді, як голуб, і голос з неба мовив: "Ти Син мій улюблений, що вподобав Тебе!" (З Євангелія від Луки).
   
  19 січня - Йордана (або Ордана, Водохреща, Богоявлення) - третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. З ним пов'язують хрещення на Йордані Христа. 

     Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан. В цей день у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Віддавна в народі посвячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг.
 Напередодні Водохреща святкується “Голодна кутя”, або другий Святий Вечір. 
    А колись он як було. Поважний гурт мирян йшов із псалмами за священником до річки чи ставка. Коли батюшка занурював у ополонку хрест, хлопці випускали на волю голубів - так, за Біблією, сходив святий Дух на Ісуса під час хрещення. А далі всі набирали свяченої води. Потім найсміливіші юнаки купалися в ополонці. За народними уявленнями цим вони оберігали себе протягом року від різних хвороб. По обіді молодь розважалася, каталася на конях, проводила кулачні бої. 
  Хлопці до водохресної ополонки водили вмиватися своїх наречених, щоб гарними були. Хрест, вирубаний із криги, ставав нагородою хлопцям, які перемогли в навкулачному бою. 
   Перед святою вечерею сухими васильками з-за образу Божої Матері, вмоченими у святій воді, кропили всіх і все в хаті. 
  Поважні господарі запримічували водохресну погоду: якщо день ясний - хліба будуть чисті. Якщо день теплий - буде хліб темний. Якщо похмуро - хліба буде вдосталь. Якщо іней - треба сіяти ярову пшеницю. Йде лапатий сніг - на врожай. Удень іде сніг - на врожай гречки. Під час освячення води іде сніг - добре роїтимуться бджоли.


 До свята Водохреща в бібліотеці представлена виставка-привітання "Святе Водохреща настає. Хай Господь мир і щастя нам дає".

    Будьмо щедрими на добро, на щирі побажання в цей щедрий святий вечір!

Немає коментарів:

Дописати коментар