понеділок, 20 травня 2024 р.

19 травня - День пам'яті жертв політичних репресій

  Згідно з Указом Президента№ 431/2007 від 21 травня 2007 року День пам'яті жертв політичних репресій щорічно відзначається в третю неділю травня. 
  До цієї болісної, скорботної дати з 13.05.2024 р. по 27.05.2024 р. на абонементі представили виставку-реквієм "Твоя слава – у могилі, а воля – в Сибіру, от що тобі матусенько, москалі зробили!" С. Руданський. 

    З метою вшанування, національної пам'яті жертв політичних репресій, утвердження нетерпимості щодо будь-яких проявів насильницької політики проти людства, торжества політики гуманізму, взаєморозуміння і миру спрямована наша  виставка-реквієм. 

    Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку – це неймовірні цифри. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (із них понад 50% – українці). Величезну кількість із них розстріляли, всі інші пройшли тюрми, заслання, вислання (майже три мільйони українців), каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах.

  Особливо тяжкою і болісною спадщиною минулого стали масові репресії, які чинились сталінським режимом та його прибічниками в Україні у 1930-х роках.  В Україні в 1937–1938 роках було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в’язниць та таборів.

    Однією з найкривавіших стала ніч у Києві 19 травня 1938 року, коли у в’язницях НКВС було розстріляно 563 людини. Трагедія Биківні стоїть в одному ряду з такими злочинами, як Аушвіц, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр та Катинський розстріл. На сьогодні вже встановлено імена понад 19 тисяч розстріляних громадян з Биківнянського поховання жертв сталінських репресій.

    Урочище Сандармох стало одним із сумних символів Великого Терору.  80 років тому там розстріляли близько 7 тисяч людей 60 національностей і дев’яти релігійних конфесій. Серед них понад 677 українців.

  Найбільшу групу в’язнів – 1111 осіб –  розстріляли з 27 жовтня по 4 листопада 1937 року. Ці масові розстріли приурочили до 20-річчя так званої "Жовтневої революції".

   Ми не повинні і не маємо права забувати, яку страшну трагедію довелося пережити нашому багатостраждальному народу під час політичних репресій, так званого Великого Терору. Цьому злочину немає прощення і не буде!

    Немає прощення і сьогоднішній російській агресії, коли відбувається фізичне знищення української нації. 

   Але як би нас не знищували - ми непереможні.

     Слава нації! Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар