середа, 15 травня 2024 р.

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

 З 13.05.2024 р. по 27.05.2024 р. на абонементі до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу  представлена виставка-пам'ять "Злочин без терміну давності".

   18 травня виповнюється 80  років насильницької депортації корінного народу Криму -  кримських татар. Це був безпрецедентний за своєю суттю і жорстокістю злочин проти цілого народу.

 Цього дня Україна і світ вшановуватимуть і згадуватимуть понівечені долі  кримських татар, які втратили Батьківщину, пережили смерть рідних і все життя присвятили поверненню додому. 

  

 На відміну від більшості депортованих народів, які повернулися на Батьківщину наприкінці 1950-х років, кримські татари були позбавлені цього права фактично на півстоліття -  до 1990-х років. 

  Наша держава  визнала кримських татар    корінним народом та гарантувала  право на самовизначення в складі України. Але з окупацією  рашистами Криму геноцид кримських татар і досі триває. В Криму відбуваються масові порушення конституційних прав татар - затримання, обшуки, незаконні арешти тощо. 

     Україна переможе, відновить свою територіальну цілісність,  поверне  Крим, і всі права цього багатостраждального народу будуть дотримані.  

   Відвідайте нашу виставку-пам'ять "Злочин без терміну давності", присвячену геноциду кримськотатарського народу. Адже для кримських татар важливо, щоб пам'ять про жахливий злочин проти них   збереглася.

Немає коментарів:

Дописати коментар