понеділок, 10 січня 2022 р.

6 січня виповнилось 125 років від дня народження Володимира Сосюри

   

  З 4.01.2022 р. по  16.01.2022 р. на абонементі представлено виставку-ювілей "Я нікого так не любив, як тебе Україно" В. Сосюра, присвячену  125-річчю від дня народження Володимира Миколайовича Сосюри. 





  "Сьогодні ми наново відкриваємо Володимира Сосюру як епічного поета, поета такої монументальної величини, якого ми зовсім не знали. Звичайно, рівних йому за ліричним струменем немає. Але останні десятиріччя відкривають нам його справжнє обличчя і його велич. Публікація таких творів, як поема "Мазепа, "Ісус Христос", "Каїн" та інших формативних речей, ламають стереотип, що Володимир Сосюра був поетом-мрійником. Він відрізнявся від цілої когорти справжніх талантів безмежною сміливістю, оскільки ті роки писати такі твори було вкрай небезпечно." Б. Олійник

    Уже самі назви цих творів свідчать про те, що ці речі неможливо було публікувати в умовах комуністичного режиму. 
 Аж занадто довго офіційна критика називала Володимира Сосюру співцем революційної бурі, забуваючи, що він чудовий лірик і справжній патріот не радянської влади, а України. Про це свідчать його твори “Розстріляне безсмертя” та “Мазепа”, які побачили світ тільки у 90-х роках XX століття.)

Сосюра В. "Любіть Україну, як сонце любіть..."/ В. Симоненко, В.  Сосюра // Любіть Україну!: Патріотичні поезії.- Харків, 2017.- с.20-21.

  Вірш «Любіть Україну» — це патріотичний вияв душі митця, його заповітне слово, яке стало   своєрідним національним гімном українців. У вірші висловлено почуття любові до України за допомогою найрізноманітніших тропів із притаманним В. Сосюрі ліризмом, теплом, схвильованістю.

 Сосюра В. М. Мазепа. Поема. Лірика.- Київ: Дніпро, 2001.- 221 с. 

Добірка творів Володимира Сосюри містить замовчувану понад півстоліття поему "Мазепа" і вибрані поезії різних років, які є найхарактернішими для творчості найніжнішого лірика української літератури ХХ ст.
  Поема “Мазепа” – це спроба Володимира Сосюри переосмислити роль гетьмана в історії України.

  Для В. Сосюри український гетьман - державний діяч, освічена людина, дипломат, будівничий. Поет показав, що Мазепа любив Україну, думав про її майбутнє. 

Хай про Мазепу спів мій лине,

Хоч був він пан, та серце мав.

За суверенність України

Боровся він і в цім був прав.

  Задля цього він жив, творив, пішов на союз зі шведами, виступив проти Москви. 

Сосюра В. М. Розстріляне безсмертя: Вірші та поеми. - Київ, 2000. - 319 с.
 До книги "Розстріляне безсмертя" ввійшли не друковані за життя автора поеми: "Махно", "Каїн", легенда "Христос", уривки з поеми "Розстріляне безсмертя" та частина ранніх, часом спотворених цензурою або взагалі заборонених у радянський час, віршів.
Головною думкою поеми "Розстріляне безсмертя" є засудження жорстокого сталінського режиму, розповідь про несправедливо покараних письменників.

  Йдеться про репресії 1930-х рр. У творі автор підносить проблему людини та влади, проблему своїх та чужих, проблему вічного страху в роки тоталітарного режиму в СРСР.

 Сосюра В. Червона зима: Поема / В. М. Сосюра// Вибрані твори: В 2 т. Т. 1.- Київ,  2000.- с.44-47.

 Володимир Сосюра – поет, народжений буремною епохою 20-х років XX століття. І ця епоха, з її труднощами і мінливостями, не пройшла повз творчість поета. “Червона зима” – це поема про громадянську війну в Україні, про поета та його участь у подіях тих років.


Сосюра В. М. Третя рота: Роман. -    Київ, 2010.- 352 с.

 Роман "Третя рота" – це яскравий зразок мемуарної прози  і важливий документ епохи, в яку жив поет. Читаючи цей твір, ви зможете яскраво уявити і багатогранний внутрішній світ великого поета, і життя нашого народу в 1910-1950-ті роки, і цікаві подробиці літературного, культурного життя в ті часи. Оповідаючи про себе, Володимир Сосюра писав про тяжкі випробування, через які довелося пройти українському народові.


Костюченко В. А. Біль аж до краю дороги... Есе. - Київ: Унів. вид-во "Пульсари", 2001.- 228 с.

 Володимир Сосюра, стверджує автор цієї книжки, – найменш вивчений з офіційно визнаних поетів радянського часу. Книжка В. Костюченка - спроба поглянути на людину тих надзвичайно складних років.

Коляда І. А. , Коляда Ю. І. Володимир Сосюра / І. Коляда, Ю. Коляда.- Харків: Фоліо, 2015.- 119 с.
 В книзі описана доля видатного українського лірика, лауреата Шевченківської премії 1963 року Володимира Сосюри, яка тісно пов’язана з подіями Жовтневої революції і громадянської війни в Україні, громадським та літературним життям 20 – 50-х років ХХ століття. 
  І сьогодні яскрава щира поезія В. Сосюри  як і раніше чарує своєю задушевністю, теплотою,  правдивістю почуттів та патріотичним закликом.

"Любіть Україну, як сонце, любіть,
як вітер, і трави, і води...
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди.

Любіть Україну у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її, вічно живу і нову,
і мову її солов'їну."
В. Сосюра

Немає коментарів:

Дописати коментар