понеділок, 24 січня 2022 р.

29 січня - День пам'яті героїв Крут

   З 15.01.2022 р. по 31.01.2022 р. до Дня пам'яті героїв Крут в бібліотеці представлена виставка-пам'ять "За свою Україну і свій народ у вічність пішли".
  29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків під проводом есера Михайла Муравйова  та трьомастами українськими гімназистами й  студентами з Університету святого Володимира та Київської гімназії Кирила та Мефодія. Найстаршому було  21 рік, наймолодшим - 14-16 років. 

   Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави. Крутянці відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.

   У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське радянське військо втратило боєздатність на чотири дні. Поновити наступ на Київ війську Муравйова прийшлося не  залізничним шляхом, а на реквізованих, запряжених кіньми селянських возах, по розмоклій дорозі.
    Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.
   27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На їх похороні в Києві біля Аскольдової могили Голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями. 
  Події під Крутами знайшли відгук в історичних розвідках, документах і матеріалах, художніх творах, поезіях, піснях, з якими ми  пропонуємо вам ознайомитись.

Крути. Січень 1918 року.- Київ, 2008.- 840 с.
    До книги  "Крути. Січень 1918 року" увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С.Єфремова, Д. Дорошенка, М.Грушевського, Є.Маланюка, Людмили Старицької-Черняхівської та інших видатних особистостей доби Української революції 1917 -1921 рр. Збірник упорядковано у хронологічному порядку, починаючи з кінця 1917 р. по 2010 р. Звершує видання кіносценарій "Крути" та доповнення до розділів.

 Крути: Пам'яті героїв Крут.- Київ, 2011.- 64 с.

  До збірки "Крути" увійшли найрізноманітніші матеріали. Це й історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії,   поезії, а   насамперед - публіцистика різних часів. Найцінніша частина книги - спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити.

Сорока Ю. В. Бій під Крутами.- Київ, 2013.- 120 с.
  У книзі мова йде про знаменитий за своєю трагічністю і героїзмом бій під Крутами. Не буде перебільшенням сказати, що цей бій, а також значення, яке він мав у боротьбі за незалежність України, посідають одне з чільних місць у новітній історії Української держави. 

Тур-Коновалов К. Крути 1918: кінороман.- Харків, 2019.- 224 с.
  Книга Костянтина Тур-Коновалова  "Крути 1918" - драматична історія про героїзм українських юнаків, заснована на реальних подіях. Вони хотіли кохати та жити, але взяли до рук зброю та стали на захист Батьківщини. Січень 1918 року видався по-справжньому холодним. От-от на Київ мали рушити більшовицькі загони. Сини генерала контррозвідки УНР Андрій та Олекса опиняються серед оборонців залізничної станції Крути. Такі схожі, але й такі різні брати, обоє до нестями закохані у курсистку Софію, брати без роздумів рушили захищати Україну. Раптом стається непередбачуване: спалахує повстання на заводі "Арсенал". І на боротьбу із заколотом направляють елітні боєздатні частини. Супроти вишколеного війська Муравйова на станції Крути лишаються тільки необстріляні студенти і юнкери. Ходять чутки, що серед українських загонів є агент більшовиків, який передає інформацію "червоним". Андрій ще не знає, що йому добре відоме обличчя зрадника… У горнилі бою, не шкодуючи власних життів, змагаючись за незалежність та любов. Сто років тому, як і сьогодні, без страху та сумнівів вони підуть у бій захищати найдорожче…

Крутянська пісня

Богдан-Ігор Антонич

Спом’янімо в пісні славу Крутів,

найсвятіше з наших бойовищ!

Крути! Крути! – смолоскип в майбутнє.

Підіймімо наші душі ввиш!

Крути! Крути! Це за батьківщину

стати муром, шанцем душ і тіл.

Крути! Крути! Мужньо, воєдино

прямувати в найсвятішу ціль.

Крути! Крути! Час розплати близько,

вже червоний ворог кари жде.

Крути! Крути! Вічне бойовисько

за майбутній, за світліший день.

Крути! Крути! Мужність і посвята,

вірність, що міцніша понад смерть.

Крути! Крути! Горда і завзята

кличе пісня і веде вперед!


Немає коментарів:

Дописати коментар