середу, 12 січня 2022 р.

14 січня - 140-річчя від дня народження Івана Огієнка

 З 10.01.2022 р. по 25.01.2022 р. на абонементі організовано виставку-ювілей  "Я взяв своє серце малими руками й віддано поклав Україні до ніг" І. Огієнко до 140-річчя від дня народження Івана Огієнка (митрополита Іларіона) — українського науковця, єпископа ППЦ, митрополита УАПЦ, предстоятеля УГПЦК, політичного, громадського і церковного діяча, мовознавця, лексикографа, історика церкви, педагога, члена Київського товариства старожитностей і мистецтв, дійсного члена Наукового Товариства імені Тараса Шевченка. 

 
 Серед відомих українських церковних і громадських діячів, істориків церкви і освітян вирізняється постать митрополита Іларіона (в миру Іван Іванович Огієнко). Протягом усього свого життя, займаючи чи  світські, чи церковні посади, він проніс любов до свого краю, рідної мови, православної церкви.

 Пропонуємо вашій увазі духовний спадок Івана Огієнка - глибинний за змістом і сильний за своїм  пізнавальним та виховним значенням. 
 Новизна, емоційність і доступність викладу, авторські знахідки й відкриття ви  сприймете   не лише розумом, а й душею і серцем. Вони, без перебільшення,  писалися кров'ю серця і призначалися Україні.

Огієнко І. (Митрополит Іларіон) Історія української літературної мови.- Київ, 2001.- 440 с.
  Це одна з етапних праць ученого, яка за радянських часів вважалася особливо крамольною. В історичному розрізі, доступно і переконливо автор показав той воістину тернистий шлях, яким пройшла українська мова в умовах століть заборон, утисків, і обмежень, дослідив феномен незнищенності її як "душі нації", "найціннішого скарбу" народу. Водночас переконливо з'ясовується, яких негативних наслідків завдали процесові творення літературної мови репресії цензурних відомств царської Росії та політика партійно-більшовицького терору проти українського відродження в 20-30-х роках XX століття. Для студентів вищих навчальних закладів, викладачів, учителів, старшокласників, усіх, кому небайдужий процес ствердження української мови як державної.

Огієнко І. Наука про рідномовні обов'язки.- Київ, 2014.- 56 с.
 "Без добре виробленої рідної мови немає всенародної свідомости, без свідомости немає нації, а без свідомої нації - немає державности як найвищої громадської організації".
Ці слова видатного мовознавця професора Івана Огієнка особливо актуальні сьогодні.

Огієнко І. Рятування України. - Київ, 2006.- 461 с.
 Основу цього видання склали досі не друковані в Україні автобіографічні праці відомого вченого, державного і релігійного діяча, з-поміж яких — "Моє життя", "Рятування України", "На Голготі", "Книга нашого буття на чужині".

  Будучи не лише свідком, а й безпосереднім учасником подій, пов’язаних із тріумфом і трагедією Української революції 1917—1919 років, автор вважав "за свій конечний обов’язок" детально описати ту пору, дати майбутнім дослідникам матеріал, побудований на власних щоденниках та архівних матеріалах.

Огієнко І. (Митрополит Іларіон) Українське монашество.- Київ, 2002.- 396 с. 

 Більш ніж півстоліття перебував у канадському архіві невідомий досі рукопис твору, що склав назву цієї книги. "Українське монашество" – це поцінування й аналіз одного із загадкових і досі непізнаних феноменів вітчизняної історії – чернецтво, роздумування про скороминуще і вічне, духовне і бездуховне, про справжні і фальшиві людські цінності, про проблему вибору і обов’язку, які супроводжують людину протягом усього її земного життя. До цієї книги увійшли також інші твори автора, присвячені цій темі, – "Преподобна Анна Всеволодівна", "Преподобний Іов Почаївський", "Старець Паїсій Вличковський".

Огієнко І. (Митрополит Іларіон) Тарас Шевченко.- Київ, 2002.- 440 с.

  Одна із небагатьох книг Івана Огієнка, яку він писав усе своє життя, але так і не довів свій творчий задум до кінця. Створені в еміграції, сотні рукописних сторінок повернулися на Батьківщину лише тепер - більш ніж через чотири десятиліття після написання і через тридцять літ після смерті автора. Це видання стало своєрідним відкриттям для сучасного шевченкознавства. 

Огієнко І. (Митрополит Іларіон) Богдан Хмельницький.- Київ, 2004.- 448 с.
 Цю книгу автор починав писати в Швейцарії, а закінчував у Канаді. Та вперше вона друкується в Україні лише тепер — більш ніж через півстоліття від часу створення. Сфальшований, представлений односторонньо російською і радянською офіційною історіографією високий житейський, державницький і громадянський чин видатного українського гетьмана Богдана Хмельницького тривалий час потребував політично не заангажованого переосмислення. Автор поставив перед собою мету на основі доступних у діаспорі маловідомих архівних матеріалів розібратися в причинах і передумовах феномену Переяслава, за яким поступово починалася втрата Україною своєї самостійності й незалежності. Книга сподобається усіх, кому небайдужа ідея національного відродження.

Немає коментарів:

Дописати коментар