вівторок, 11 січня 2022 р.

    З 4.01.2022 р. по 25.01.2022 р. на абонементі до 425-річчя від дня народження Петра Могили - митрополита Київського, Галицького і всія Русі, засновника Києво-Могилянської академії, церковного і просвітницького діяча  представлена виставка-ювілей "Великий реформатор українського православ'я".
  



  "Могила не просто український патріот, а велетень-патріот, що запліднив українську культуру на цілі віки вперед."
Митрополит Сильвестр (Гаєвський)


 Духовний та історичний простір України прикрашений гроном видатних постатей. Серед них монументальна й багатогранна постать Київського митрополита Петра Могили. Зроблене ним, починаючи від відновлення церковної структури української православної церкви до видання книг, від реалізації освітніх проектів до інтелектуальних злетів, стало сутнісною складовою частиною української нації, мало вплив на загальноправославну та європейську культуру.
   
 Багато зусиль доклав Петро Могила до розвитку мистецтва в Україні. Для розпису київських церков запрошувалися кращі художники Європи, багато хто з них так і залишився в Києві, сприяючи розвиткові місцевої художньої школи. Як учені, викладачі Київської колегії, так і їхні учні мали змогу постійно користуватися однією з найбагатших на той час бібліотек Могили, яку він заповів Київському колегіуму.
  Всім, хто цікавиться життям та діяльністю Петра Могили, пропонуємо відвідати нашу виставку та ознайомитись з літературою, представленою на ній.

Мицик Ю. Св. Петро Могила / Ю. Мицик.- Харків, 2015.- 119 с.
  Петро Могила належить до тих людей, чиї імена символізують відродження нації. Біля витоків прославленої далеко за межами України Києво-Могилянської академії поряд з іншими культурними діячами XVII ст. стоїть і Петро Симеонович Могила.
 
Хижняк З.І. Києво-Могилянська академія за часів Петра Могили / З.І. Хижняк, В. К. Маньківський //Історія Києво-Могилянської академії. -Київ, 2003. -с. 39-54.
Значення діяльності святого Петра Могили — одного з найвидатніших церковних, культурних і політичних діячів України — важко переоцінити. Недарма час, протягом якого він був митрополитом, називають Могилянською добою. Київська митрополія при Петрі Могилі набула найбільшої самостійності та авторитету за весь період XIII—XVIII ст. 1996 року Петра Могилу було канонізовано Православною Церквою.

Кучерук О. С. Петро Могила: дослідження та спостереження.- Київ, 2019.- 168 с.
 У книзі Олександр Кучерук висвітлює окремі питання могилознавства, зокрема проблеми використання Петром Могилою герба, заходи зі створення ним на підставі тогочасної європейської практики Лаврської школи, історію поховання князя Володимира Святого в Десятинній церкві та віднайдення його мощей митрополитом П. Могилою. Автор здійсненює аналіз заповіту Петра Могили. Також у книзі вміщено низку маловідомих ілюстрацій.

 Петро Могила // Видатні постаті в історії України (ІХ-ХІХ ст.): Короткі біографічні нариси. Історичні та художні портрети: Довід. вид. / В. І. Гусєв (кер. кол. авт.) та ін.- Київ, 2002.- с. 153-156.
  В книзі наведено біографічні відомості, а також висвітлено суспільно-політичні погляди,  роль і місце Петра Могили в історичному розвитку України. 

Скляренко В. М. Могила Петро Симеонович / В. М. Скляренко // 100 знаменитих людей України.- Харків, 2003.- с. 310-314.
В книзі представлено одну з найвидатніших постатей України -  Петра Могилу, який пробув у сані митрополита 14 років, і ці роки по праву вважаються українським Ренесансом. Він активно займався реформацією церкви: упровадив дисципліну і сувору мораль у монастирях, заборонив двоєженство серед священників, заснував церковний суд і повністю підкорив митрополії розрізнені християнські братства. 
  За П. Могили Київ, який називали другим Єрусалимом, досяг рівня найвизначніших центрів християнського світу.

   Назарчук В. Святитель Петро Могила / В. Назарчук // Україна духовна.- Київ, 2006. - 
с. 37-41.
  "Все, що мав, присвятив я, разом з собою, на хвалу і служіння Богові" 
П. Могила

  Петро Могила прагнув, щоб український народ, міцно зберігаючи християнську віру, рідну мову, стояв нарівні з освіченими людьми передових країн Європи і світу, що зробило його провідником української нації, близьким та зрозумілим людям нашої епохи.

Немає коментарів:

Дописати коментар