середу, 7 липня 2021 р.

8 липня - 85 років від дня народження Валентина Чемериса

 "Життя вимірюється не кількістю прожитих років, а тим, що встиг зробити, який слід залишив на землі, скільки добра подарував людям" В. Чемерис

    З 5.07.2021 р. по 29.07.2021 р. до 85-річчя від дня народження Валентина Чемериса в бібліотеці розгорнута книжкова виставка-ювілей «Письменник багатогранного таланту».


  Що може бути цікавішим за її величність історію? Тільки історія, про яку розповідають цікаво,  небайдуже та неупереджено. Саме так, як це робив Валентин Чемерис (1936-2016) - відомий український письменник, автор  історичних, фантастичних романів і оповідань, а також автор гумористичних творів, лауреат багатьох літературних премій.  

 Ярославна - одна з найвизначніших постатей Київської Русі, донька галицького князя Ярослава Осмомисла й жінка князя Ігоря Святославовича. Відомі й невідомі перепетії її життя та любові вже дев'ять століть хвилюють всіх, хто не байдужий до історії рідної країни.


  "Рогнеда" - роман-сказання про вродливу та гордовиту полоцьку княжну. Все, здавалося б, обіцяло їй любов, обожнювання і щастя. Але ці надії рухнули водномить, коли красуня Рогнеда опинилася в потоці бурхливих подій та суперництва двох рідних братів - Ярополка і Володимира Святославовичів. Полоцька князівна хотіла вийти заміж за великого князя київського Ярополка і тому велично відмовила Володимиру, ще й назвала його зневажливо "сином рабині". Таких образ князь Володимир не прощав нікому. Він силою взяв Рогнеду за дружину. А чи покохають вони один одного?.. 

 
    Про неординарну людину - скіфського царя Атея, який жив у ІV столітті до н. е. та про те, як жили наші далекі предки скіфи розповідає В. Чемерис у своєму романі "Смерть Атея". 


  
  "Аравійська пустеля" В. Чемериса - це книга оповідань - хронік, казок, легенд - це своєрідна мандрівка Україною із захоплюючими краєвидами та цікавими розповідями, якими Валентин Чемерис начебто стверджує, що доля однієї людини, її почуття та думки так само важливі, як доля народів, події, з яких потім твориться історія.

  Роман В. Чемериса "Княгиня і хан" розповідає про рязанську княгиню Євпраксію та воїна і завойовника - хана Батия, онука  Чінгісхана. 
   Дізнавшись про незвичайну вроду Євпраксії, Батий увірвався в Рязань, жорстоко розправився з його мешканцями. Живою мала залишитися лише княгиня Євпраксія - так повелів хан Батий...
    В гостросюжетному романі В. Чемериса "Ольвія" відтворено драматичні сторінки прадавньої історії, коли в кінці VІ століття до н. е. в безмежні степи між Дунаєм і Доном вторглися полчища перського царя Дарія. У центрі розповіді - сповнене лихих пригод, коротке і трагічне життя юної гречанки Ольвії, котру насильно віддали за владного вождя скіфів Тапура. Автор змальовує боротьбу скіфів за свою незалежність, розповідає про побут і традиції колишніх жителів Причорномор'я.

 Роман В. Чемериса  "Фортеця на Борисфені" присвячено  дуже важливому проміжку часу в українській історії, який став предтечею Великої Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького. Події починаються з літа 1635 року, коли запорожці на чолі з гетьманом Іваном Сулимою зруйнували Кодацьку фортецю на Дніпрі, і закінчується Кумейківською битвою, під час якої українці гідно боронили свою честь та землю від польської шляхти, і тільки зрада не дала їм можливості перемогти...

  
 Книга В. Чемериса  "Генерали імперії" присвячена  двом видатним історичним постатям - українському гетьману Петру Дорофійовичу Дорошенку та національному герою фінів Карлу Густаву Емілю Маннергейму, яких об'єднує любов до Батьківщини.
   Саме заради  цього вони кинули виклик імперії і саме цьому присвятили своє життя...


 "Ордер на любов" В. Чемериса - роман з часів загибелі українського січового козацтва і матері їхньої Запорізької Січі, сповнений пригод і бойового лицарства, власне, про любов запорожця Тараса й Оксани, яку вони зберегли попри всі лиховісні події.

  
   Роман-есе В. Чемериса "Президент" - це широке полотно про внутрішньополітичну і міжнародну діяльність українського Президента Леоніда Кравчука, а також про його особисте життя, не відоме читацькому загалу.
   
 Крім серйозних історичних романів Валентин Чемерис писав гуморески, фентезі та кумедні придибенції.
  Сам Павло Глазовий свого часу авторитетно засвідчив: "Без Валентина Чемериса український гумор сьогодні вже не уявити! Не одне десятиліття плідно працює він в царині нашого сміху, видавши за цей час біля двох десятків тільки веселих збірок".
   
 В. Чемерис - лауреат літературних премій в галузі сатири та гумору ім. О. Вишні, ім. Ф. Маківчука, імені Івана Сміхована та невмирущого подружжя із "Запорожця за Дунаєм" Карася і Одарки, що її присудила тоді молодому гумористові газета "Молодь України".


У світі фантазій Валентина Чемериса


 

 Незважаючи на величезну зайнятість Валентин Чемерис писав чудові твори для дітей. Це такі твори, як  "Верхи на птеродактилі" та "Вітька + Галя, або Повість про перше кохання".







  Щоб дізнатись більше про життя і творчість письменника багатогранного таланту Валентина Чемериса, завітайте до бібліотеки та прочитайте його твори.






Немає коментарів:

Дописати коментар