вівторок, 6 липня 2021 р.

7 липня - Різдво Івана Хрестителя

   7 липня ми відзначаємо Різдво Івана Хрестителя (Предтечі), котрий пророкував пришестя Христа, хрестив у водах річки Йордан багатьох людей та самого Спасителя. Це найбільший святий після Діви Марії.

    З християнським святом Різдва Святого Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Івана сходиться свято Івана Купала - день літнього сонцевороту.

  З 1.07.2021 р. по 15.07.2021 р. в бібліотеці представлена інформаційно-народознавча виставка "На Івана, на Купала наші дідусі і наші бабусі щастя шукали, долі благали у сонця й води".

   Як народне свято день Івана Купала відбувається з багатьма своєрідними обрядами та піснями.

    Купальська ніч - найчарівніша ніч року. Перед нею дівчата плели вінки. Потім вони пускали в річку свої вінки, на які кріпили свічки, і дивилися, куди попливе вінок - якщо закрутиться на місці, значить доведеться ще рік дівувати, якщо пристане до дальнього берега, значить візьмуть заміж у далекі краї.

   А хлопці тим часом нижче за течією намагалися впіймати дівочі вінки - хто зловить вінок коханої, буде мати з нею щастя.

  З давніх-давен в Україні дівчата й хлопці розкладали вогнища на горі, або десь у лісі поблизу ріки, танцювали навколо вогнища й стрибали через вогонь. Дівчата також співали ворожбицьких пісень і за різними прикметами примічали, чи здійсниться їхнє сердечне бажання. 

     Купальська ніч - особлива. Зілля, зібране цієї ночі, має особливі властивості, тому знахарі та чарівниці до ранку збирали собі рослини для ліків і чарів. Якщо у купальський вогонь кинути полин - проси чого хочеш, усе збудеться.

   Але головна рослина цієї ночі - папороть. Бо на ній розквітає небачена квітка, і хто зірве її - розумітиме мову звірів і рослин. Сміливі хлопці і дівчата йшли до лісу шукати чарівну квітку.

   А ранком до сходу сонця дівчата вмивалися "іванівською" росою на красу.

  Щоб більше дізнатися про звичаї, традиції та обряди купальської ночі, запрошуємо вас відвідати нашу виставку.

Немає коментарів:

Дописати коментар