середу, 14 липня 2021 р.

26 липня - 90 років від дня народження Івана Дзюби


  З 12.07.2021 р. по 29.07.2021 р. до 90-річчя від дня народження Івана Михайловича Дзюби -   українського літературознавця, літературного критика, громадського діяча, дисидента радянських часів, Героя України, академіка НАН України, другого Міністра культури України, голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, керівника відділу загальних енциклопедичних досліджень  представлена виставка-ювілей «Національний мислитель нашого часу».

   До книги академіка Івана Дзюби "Починаймо з поваги до себе" увійшли статті та  доповіді, що свого часу друкувалися в газеті «Слово Просвіти». Ці глибокі роздуми ще надовго не втрачатимуть своєї актуальності.


Відомий і авторитетний літературний критик Іван Дзюба у своїй праці "Бо то не просто мова, звуки..." говорить: "Сьогодні в нашому суспільстві є певна конфронтація на мовному грунті, і виникла вона через нерозуміння частиною людей ненормативності становища, в якому опинилася українська мова". 

  Важко з цим не погодитися. А заперечити? Прочитайте цю книжечку -  і вам зрозумілішими і ближчими стануть перебудовчі процеси сьогодення, зокрема і в найскладнішому з питань - національному.

  Безпосереднім поштовхом для написання І. Дзюбою славнозвісної наукової праці "Інтернаціоналізм чи русифікація?" стали проведені 1965 року в Україні арешти творчої молоді. Робота була оголошена антирадянською, автора виключили із Спілки письменників, і він теж опинився за гратами. Починаючи з 1968 р. монографія багато разів виходила за кордоном українською, російською, англійською, французькою, італійською, китайською мовами. В Радянському Союзі як політичне звинувачення висувалася проти кожного, хто читав її чи бодай тримав у руках, якщо це ставало відомо КДБ. В Україні, проголошеній незалежною державою, ця наукова робота окремою книжкою вийшла вперше у 1998 р. 

 Іван Дзюба - знакова постать в українському громадсько-політичному і культурно-мистецькому житті другої половини ХХ - ХХІ століття. Його творчість багатоаспектна й багатогранна: від гострої публіцистики до глибинно-наукового пізнання масштабних явищ культури. Тритомник "З криниці літ" - підсумок художньо-естетичних і критичних студій і роздумів чи не найцікавішого українського вченого-гуманітарія сучасності.

   Мемуари І. М. Дзюби, видатного українського письменника, вченого і громадського діяча, написані у 2002-2006 роках. Перша частина - це розповідь про дитинство, шкільні й студентські роки: сім'ю, родичів, сусідів, про зниклу і зникаючу Атлантиду української Донеччини, - донецького українського села і робітничого селища. Вони існують фізично, але вже не в тій якості.
   Друга частина спогадів відтворює суспільно активний період життя автора: від 1960-х і до 1980-х рр., торкається проблем утвердження незалежної Української Держави. Але основна увага - до внутрішнього світу, до переживань і формування світогляду оповідача, до "непарадних" сторінок історії, до постатей людей, поруч із якими автор верстав нелегкі життєві шляхи.

  

  В книжці І. Дзюби "Спрага" зібрано публіцистичні виступи та статті останніх років на теми суспільного життя і культури.

 "Літературні портрети" І. Дзюби - улюблений жанр автора, адже дають змогу зануритися у світ неординарних творчих особистостей. До книги ввійшли тексти, написані в різні часи - від 60-х років минулого століття й донині. Це есеїстичні замальовки, роздуми і розвідки, присвячені непересічним постатям сьогодення і недавнього минулого, написані в характерному для І. Дзюби вдумливо-аналітичному стилі.

  Книга І. Дзюби  "Чорний романтик Сергій Жадан" - це своєрідна зустріч двох поколінь українських літераторів. Авторитетний і досвідчений Іван Дзюба ділиться своїми думками щодо творчості Сергія Жадана - одного з кумирів нинішньої молоді.

   Книжка І. Дзюби "Є поети для епох: Ліна Костенко про свій і наш з вами час. І про світове безчасся" про письменника в Часі - і про Час у житті й творчості письменника. Перед читачем розгортається ніби писаний на окремих аркушах літопис долі Ліни Костенко - і долі країни в часи тоталітарної системи та в період боротьби за Незалежність, захисту її здобутків.

   Збірник "Феномен Івана Дзюби: Матеріали круглого столу, 17 листопада 2006 р. " містить матеріали круглого столу, що відбувся в Українському домі на відзначення ювілею відомого українського вченого-інтелектуала Івана Михайловича Дзюби. Про принциповість громадянської та естетичної позицій та різних історичних обставин говорили Микола Жулинський, Михайлина Коцюбинська, Ліна Костенко, Юрій Барабаш, Оля Гнатюк, Микола Ільницький та інші.

  "Слово на сторожі нації" Миколи Жулинського  - це добірка влучних літературно-критичних робіт, есеїв та мемуарів  відомого літературознавця, вченого-дослідника, від гострого погляду якого не висковзне жодна деталь, жоден важливий аспект. 
   Розділ книги "Солодка втіха каторжної праці" присвячений Івану Дзюбі, який свого часу доклав зусиль до українського націєтворення, стояв на сторожі слова і словом завойовував нові вершини й відстоював своє майбутнє і майбутнє нашої країни.

  Книга  Є. Сверстюка "На святі надій" містить в собі літературознавчі статті й есеї, що писалися протягом більше трьох десятиліть - під пресом цензури і вже без цензури. Їх об'єднують два наскрізні мотиви: драматизм долі автора-дисидента, який не прийняв загальнообов'язкової мови часу, і пошук духовних джерел в історії української й світової літератури. 
   Розділ книги "Іван Дзюба - талант і доля" присвячений  видатній постаті, академіку, літературному критику Івану Михайловичу Дзюбі.
    Щоб дізнатися більше про життєвий і творчий шлях видатного українця, відвідайте нашу виставку.






Немає коментарів:

Дописати коментар