середу, 21 липня 2021 р.

21 липня - 115 років від дня народження Олени Теліги

    З 12.07.2021 р. по 29.07.2021 р. до 115-річчя від дня народження Олени Теліги в бібліотеці представлена виставка-ювілей «Невтомний борець за свободу України».






"Вітрами й сонцем Бог мій шлях помітив,

Та там, де треба, я тверда й сувора.

О краю мій, моїх ясних привітів

Не діставав від мене жоден ворог"

О. Теліга


   У цих рядках Олени Теліги - не просто поетична декларація, а життєве кредо кількох поколінь борців за Україну, які свідомо йшли у пекло війни, жертвували талантом і молодістю, коханням і самим життям, щоб вибороти для всіх прийдешніх поколінь українців право називатися державним народом, господарем рідної землі, а кожній людині - здобути гідність і свободу.

    Ім'я Олени Теліги повертається в рідну Україну з небуття, з попелу і пожежі війни. В бібліотеці є  окремі видання поезій, прозових творів та публіцистики видатної української поетеси, з якими ми вас познайомимо.

 
   В книзі О. Теліги "О краю мій..." представлені її   поетичні і прозові твори.  А також  велика кількість фотографій, документів, нарис доктора історичних наук Надії Миронець "І злитись знову зі своїм народом" про життя і творчість поетеси. 

 
   До вибраних творів
Олени Теліги ввійшли поезії, прозові твори та публіцистика за шкільною програмою.



  У книзі Теліги О.  "Сучасникам радість" представлена її  громадянська (патріотична) лірика.  Це послання в майбутнє, звернення до нащадків. Авторка закликає горіти душею, діяти сміливо, виробити в собі рису суворої самодисципліни та обов'язку, не втрачати людських рис на тернистих шляхах випробувань.
   Співаник "Олена Теліга. Пісні сучасних українських гуртів та виконавців на вірші Олени Теліги з нотами й акордами" - це не просто пісні на вірші О. Теліги. Це цілісний повноформатний альбом на вірші поетеси, створений провідними українськими музикантами. В альбомі є також диск з піснями.

   Доктор Яр Славутич, професор Альбертського університету в Едмонтоні (Канада) - автор видання "Розстріляної музи" склав списки жертв сталінського устрою та німецько-гітлерівських загарбників, серед яких була і Олена Теліга.

  У посібнику "Гроно нездоланих співців" ви зможете ознайомитися не лише з мистецькою цінністю вогненної поезії Олени Теліги, але й з її героїчною поставою в житті.


   Олена Теліга - поетеса і патріотка, яка пішла у вічність, щоб навіки злитися зі своїм народом, навіки залишитися в його вдячній пам'яті. 
   Наша шана і вдячність полум'яній поетесі й патріотці - це  знайомство з її  творчістю, життям та діяльністю.

   


Немає коментарів:

Дописати коментар