середу, 7 квітня 2021 р.

7 квітня - свято Благовіщення Пресвятої Богородиці

   Благовіщення Пресвятої Богородиці - день, з якого почалося все найкраще на землі: перша звістка про Христа, весна і благодать Господня. 

   

    Свято Благовіщення означає добру, радісну звістку.

   В день Благовіщення Діві Марії явився архангел Гавриїл і сповістив про прийдешнє народження Ісуса Христа: "Радуйся Благодатна, Господь з тобою!" 

    Символом Благовіщення вважається біла лілія - символ непорочності, чистоти і святості. 

  Одним із символів Благовіщення є білі голуби на блакитному небі, які уособлюють благу звістку, що нам зараз особливо актуально, так як український народ чекає звістку про настання миру в Україні.

   Це свято надихало художників на світові шедеври. 

   Особливо активно сюжет зустрічі Діви Марії з архангелом зображували в епоху Середньовіччя і Ренесансу. Він присутній в роботах багатьох визначних художників: Боттічеллі, Леонардо да Вінчі, Караваджо, ван Ейка, Донателло та ін. Так, як в усі віки цінувались такі людські риси, як непорочність, чистота і святість, тому  майже в усіх роботах цих майстрів  присутній символ Благовіщення  – біла лілія. 

Гвідо ді П'єтро (Фра Анжеліко) "Благовіщення" 1426 р.
  Фреска "Благовіщення" виконана для монастиря Сан-Марко. Діва Марія сидить на веранді з колонами, яка виходить в обнесений високою огорожею сад. Поза архангела теж є закликом - поклонитися Діві Марії. Мабуть, це "Благовіщення" - найзнаменитіша з усіх фресок, які знаходяться в цьому монастирі. 

Леонардо да Вінчі "Благовіщення" 1472-1475 р.
  Ця картина  була написана художником у віці трохи більше 20 років. На ній  зображено діву Марію, яка сидить за пюпітром для читання біля входу в будівлю. Перед нею - уклінний ангел на засіяній квітами галявині. Фон картини утворює прекрасний краєвид зі стрункими кипарисами.
 Філіппо Ліппі "Благовіщення"
  Перед Дівою Марією на колінах стоїть архангел Гавриїл і сповіщає їй Благу Вість про те, що вона отримала благодать від Бога і зачне в череві своєму від Святого Духа, народить вона Сина Ісуса, нареченного Сином Божим. В лівому верхньому кутку бачимо Бога-Отця в оточенні херувимів. Від нього в золотому промені в бік Діви Марії летить білосніжний голуб - Святий Дух. Архангел тримає в лівій руці білу лілію - символ непорочності Марії.
Сандро Боттічеллі "Благовіщення" 1485 р.
  Слід зазначити, що Сандро Боттічеллі називають "лицарем Богоматері". Діва Марія і Ангел, в практично дзеркальному відображенні, розділені рядом колон в центрі сцени, але їх об'єднують промені божественного світла, що ллються уздовж крил схиленого ангела до Марії. У цьому творі вже видно руку зрілого майстра - і в складності композиції, і в його ліричному настрої, і в прозорості фарб.
Сандро Боттічеллі "Благовіщення" 1489-90 рр.
  Архангел щойно прилетів до Марії. Він став на коліна. Мадонна і Архангел тягнуться назустріч один одному. Їх зупиняє на мить тільки колонада, яка і стає розділяючим елементом. Можна відчути рух в одязі ангела. Складки утворюють химерні хвилі. Біла завіса у колон струмує. Але суворий інтер'єр трохи стримує цей нестримний порив, який так і відчувається в усьому полотні.

  Тіціан "Благовіщення" 1565 р.
   Створюючи цю картину,  Тіціан працював не тільки кистями, а й своїми пальцями, намагаючись в пориві натхнення показати образ, який його вразив. Він працював над цією картиною п'ять років, готуючи її до церкви. Вона не вийшла  світлою, скоріше навпаки, а мала «брудні кольори». Через це сучасники критикували Тіціана.  Зараз же ця робота вважається однією з найсміливіших як в його творчості, так і в ту епоху.

Ель Греко "Благовіщення" 1596-1600 рр.
 В святковий день Благовіщення християни згадують сповіщення архангелом Гавриїлом в галілейському місті Назареті Пресвятій Діві Марії, нещодавно зарученій з Йосипом, таїнства народження від Неї Бога-Слова. В церковній службі цього свята зображуються різні обставини цієї події. Тропарі канону представляють ніби бесіду архангела Гавриїла з Пресвятою Дівою. 
 Зараз картина перебуває в Музеї образотворчих мистецтв у Більбао.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар