понеділок, 12 квітня 2021 р.

15 квітня - 100 років від дня народження українського космонавта Георгія Берегового

   З 5.04.2021 р. по 30.04.2021 р.  в бібліотеці представлена книжкова викладка "Лицар небесного океану", присвячена видатному українцю, льотчику-космонавту СРСР, генерал-лейтенанту авіації, Двічі Герою Радянського Союзу, заслуженому льотчику-випробувачу СРСР Береговому Георгію Тимофієвичу.

 Г. Т. Береговий народився 15 квітня 1921 року в українському селі Федорівка на Полтавщині.  Дитинство і юність провів у місті Єнакієве. Саме тут він закінчив школу, зробив перші кроки трудової біографії — електрослюсарем на Єнакіївському металургійному заводі, тут вперше піднявся в повітря, будучи курсантом Єнакіївського аероклубу.

  До початку Другої світової війни Георгій Береговий був цілком підготовленим льотчиком-штурмовиком.  Доля оберігала його, хоча у воєнні роки відважному льотчику довелося неодноразово дивитися смерті в обличчя. 
   З 15 вересня 1943 р. по 3 червня 1945 р. Георгій Береговий служив командиром ескадрильї 90-го гвардійського штурмового авіаційного полку 4-ї гвардійської штурмової авіадивізії 5-ї повітряної армії 1-го Українського фронту. 
    Одразу після боїв на Сандомирському плацдармі авіаційну частину, в якій служив капітан Георгій Береговий, перекинули на 2-й Український фронт.
   За героїзм, мужність та відвагу, проявлені у повітряних боях, 26 жовтня 1944 р. капітану Георгію Береговому було присвоєно звання
 Героя Радянського Союзу (медаль №2271). В тому ж році Георгій Тимофійович був нагороджений полковим орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня за   вправне керівництво боєм.    
   

   

   Після війни він успішно закінчив вищі офіцерські курси льотчиків-випробувачів. Г. Т. Береговий працював льотчиком-випробувачем СРСР, отримавши в 1961 році звання заслуженого льотчика-випробувача,  а в 1963 році домігся зарахування в загін космонавтів, незважаючи на вік.

   

  Пройшовши повний курс підготовки до польотів на кораблях типу Союз, 26 - 30 жовтня 1968 р. здійснив космічний політ на кораблі Союз-3. У польоті була перша в історії спроба  зближення з безпілотним кораблем Союз-2 в тіні Землі. Політ тривав 3 доби 22 години 50 хвилин 45 секунд. За здійснення космічного польоту 1 листопада  1968 р. нагороджений другою медаллю «Золота Зірка» Героя Радянського Союзу.


  Після космічного польоту генерал-лейтенант авіації Береговий ще довго працював начальником Центру підготовки космонавтів і виховав ціле покоління аргонавтів космосу. Він вийшов у відставку в 1987 році в званні генерал-лейтенанта. Але продовжив активну громадську роботу в якості депутата Верховної Ради СРСР.
 Георгій Береговий помер 30 червня 1995 року під час операції на серці. Похований у Москві.

 


 Сторінка Енциклопедії Історії України присвячена  видатному космонавту-українцю.

   Є люди, які стають символом свого покоління і країни, в якій живуть. Вони досягають у житті тих вершин, про які мріють мільйони, але не в кожного вистачає внутрішньої сили, наполегливості та витримки, щоб переборовши всі труднощі, здійснити свою мрію. Таким символом для українців  є наш земляк-полтавчанин Георгій Береговий.
    Льотчик-фронтовик, який здійснив 186 бойових вильотів, нагороджений багатьма орденами і медалями, двічі Герой Радянського Союзу, "майстер штурмових атак", льотчик-космонавт СРСР.
    А найголовніше, Людина з великої літери, який все своє життя присвятив служінню Вітчизні.
  Україна пам'ятає і вшановує нашого земляка.
    
   4 листопада 1970 року в місті Єнакієво за видатні заслуги перед Вітчизною було встановлено пам'ятник Георгію Тимофійовичу Береговому, на урочистому відкритті якого він був особисто присутній.
 

   На честь 90-річчя від дня народження Георгія Берегового у 2011 р. тиражем 5000 штук в Україні була викарбувана срібна монета номіналом 5 грн.

 

  

 

   Також у 2011 р. до 90-річчя від дня народження Г. Т. Берегового була випущена ювілейна поштова марка.





   Щоб більше дізнатися про нашого видатного земляка, після закінчення локдауну ознайомтеся з матеріалами викладки "Лицар небесного океану."

Немає коментарів:

Дописати коментар