понеділок, 5 квітня 2021 р.

11 квітня - Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів

 "Завдяки історичній пам'яті людина стає особистістю, народ - нацією, країна - державою." М. Грушевський

  11 квітня у всьому світі відзначається пам'ятна дата - Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів.

 З 5.04.2021 р. по 20.04.2021 р. до цієї трагічної дати в  бібліотеці представлена виставка-реквієм "Табори смерті – геноцид проти людства."

  Таборами смерті називають нацистські концентраційні табори. 

   Виставка розповідає про причини та наслідки створення нацистських концентраційних таборів, про кількість їх  жертв, які навіки залишилися у безіменних могилах чи печах крематоріїв, про історії людей, які пройшли через це пекло і вижили, але не змирилися з роллю рабів нацизму, не втратили людської гідності.  На прикладі їх життя ми ще раз переконуємося, що навіть такій  злочинній системі, як нацистським концтаборам не вдалося зламати людей, особливо незламний дух українського народу та його генетичну здатність здолати будь-які випробування. 

   Не минула доля і українську землю. Під час війни Україна також вкрилася мережею концтаборів та гетто.

  Видання присвячено одній із маловідомих сторінок Другої світової війни - трагедії радянських військовополонених на окупованих землях України в 1941-1944 рр. На основі документів та архівних матеріалів автор розкриває причини і суть цієї трагедії, жертвами якої стали мільйони як наших співвітчизників, так і представників інших народів колишнього СРСР.

  Розділ книги В. Терно "Киевские концлагери" розповідає про те, як нацисти, використовуючи досвід більшовицьких винахідників зі знищення людей, з перших днів окупації створили концтабори на території України. В жодному окупованому місті колишнього Радянського Союзу не було такої кількості концтаборів, як у Києві. Найбільші з них Сирецький та Дарницький.

   "Спалення мадонни" Л. Забашти - це повість про матерів, яких разом з дітьми було спалено в крематоріях концтабору Равенсбрюк протягом Другої світової війни, про мужність жінок та створене в концтаборі антифашистське кільце Опору, в якому брали активну участь радянські військовополонені.

   Повість написана на основі розповідей колишніх в'язнів концтабору.

    Віктор Франкл – всесвітньо відомий психіатр, психотерапевт, філософ. 1942 року він потрапив до концтабору, де на нього чекали голод, приниження, хвороби, постійна загроза життю. Про все це він описав у своїй книзі "Людина у пошуках справжнього сенсу".

   "Вибір Софі" - один з найвідоміших романів В. Стайрона  про історію жінки, яка змогла вижити в концентраційному таборі Освенцім в період Другої світової війни. 
  Яка ціна людського життя  в пеклі нацистських таборів? Кати Освенцімау змусили молоду польку Софі зробити жахливий вибір... Минули роки, Софі переїхала до Америки і на перший погляд щаслива. Але минуле не залишає її в спокої і заважає жити. 

  Герой роману Б. Пахора "Важка весна"  Радко Субан, словенець із Трієста, навесні 1945 року прибуває до санаторію для хворих на сухоти в передмісті Парижа. Позаду - важкі часи гоніння на словенців у нацистській Італії, робота санітаром у німецькому таборі смерті, попереду - лікування в санаторії, повернення до мирного життя та кохання. 

  Більше про нацистські концентраційні табори ви зможете дізнатися, ознайомившись детальніше з виставкою після закінчення локдауну. 

   Тільки зберігаючи пам'ять про ті страшні події і віддаючи шану загиблим і тим, хто вижив у тому пеклі людям, можна сподіватися на те, що подібне більше не повториться в людській історії.

   Вічна пам'ять загиблим у концентраційних таборах. Не дай, Боже, щоб таке коли-небудь повторилося...

  

Немає коментарів:

Дописати коментар