понеділок, 19 квітня 2021 р.

26 квітня - День пам'яті Чорнобильської трагедії

 З 12.04.2021 р. по 30.04.2021 р. в бібліотеці представлена виставка-сповідь "Художнє осмислення чорнобильської трагедії."

 Чорнобиль... Чорний біль нашої землі. Скільки б не минуло років, все одно це слово відлунюватиме нам чорним вогнищем вічної скорботи. Ця величезна трагедія в нашому житті  знайшла відображення у творчості багатьох  письменників, які стали своєрідними літописцями подій 26 квітня 1986 року.  Художнім словом вони розкрили болючу правду про чорнобильську катастрофу та її жахливі наслідки. Художні твори не дають приспати нашу пам'ять. Вони, як той дзвін, б'ють на сполох, щоб ми були обачнішими в наших відносинах із грізним атомом. По болючих свіжих слідах аварії з'явились твори - хроніки: Ю. Щербак "Чорнобиль", В. Яворівський "Марія з полином  наприкінці століття", Б. Олійник "Сім", І. Драч "Чорнобильська мадонна". 

  
 Книга відомого українського письменника Юрія Щербака присвячена чорнобильській трагедії 1986 року. Документальне оповідання "Чорнобиль" задумане автором як художнє дослідження причин аварії на Чорнобильській АЕС: у книзі звучать голоси селян і академіків, оперативного персоналу АЕС і пожежників, військових фахівців і священиків.

 У романі В. Яворівського "Марія з полином наприкінці століття" трагедія чорнобильської катастрофи розкривається через долю родини Мировичів, батьківська оселя якої знаходилась у селі Городища, розташованому всього за двадцять кілометрів від атомної станції. Автор, нічого не приховуючи і називаючи речі своїми іменами, оприлюднює страшну правду про справжні наміри й шляхи імперії до дешевого збагачення, нехтування Москвою долями України й українців.

   Визначний твір Б. Олійника — поема "Сім" (1988) присвячена пам'яті відважних шести пожежників, що загинули під час ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції: Віктору Кібенку, Миколі Ващуку, Василю Ігнатенку, Миколі Титенку, Володимиру Тишурі, Володимиру Правику та кінорежисеру Володимиру Шевченку, який знімав фільм про спробу людей протистояти атомній стихії. 
  Завдяки Борису Олійнику, його продуманому художньому прийому поіменної переклички, свічка пам'яті горітиме у віках і нагадуватиме про кожного героя чорнобильських подій.

 "Чорнобильська Мадонна" — це соціально-філософська поема Івана Драча, у якій автор розкриває проблему трагедії на Чорнобильській АЕС.  Вважається чи не найзначнішим твором усіх літератур на апокаліптичну тему.

  У поемі Іван Драч змальовує нетрадиційний образ Мадонни.  Автор переосмислює мотиви і постаті біблійного сюжету, інтерпретуючи їх по-новому. Якщо образ Мадонни віддавна трактувався лише у світлих, радісних тонах, то у Івана Драча Мадонна — то зболена, збожеволіла мати, якій так і не вдалося народити свого хлопчика, свого сина.

  Тема чорнобильської трагедії хвилює письменників і досі. 

  

   Поезії Миколи Луківа "Дощ у зоні Чорнобиля", "Зона", "Діти Чорнобиля" присвячені трагедії на ЧАЕС.


  Ця болюча тема не оминула  відому українську поетесу Ліну Костенко. Тема Чорнобиля з особливою гостротою та актуальністю звучить у її поезіях.
 Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року, "Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього" створено на основі розлогих інтерв’ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії: ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією регіонів та самоселами "зони", посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими. 


  Книжка Галі Аккерман — це подорож письменника крізь драму Чорнобиля в різноманітних її людських, соціокультурних, професійних аспектах. Це проходження крізь очисний вогонь нового знання, трагічних відкриттів, крізь драму людських доль. Ця книжка також про Чорнобиль як про один з найстрашніших злочинів радянської системи. Незаперечна цінність видання і в тому, що це погляд людини з іншої культури, з інших культур — адже авторка суміщає в собі єврейську, російську і французьку культури, родинно пов’язана з Україною.
    Запрошуємо вас після закінчення локдауну відвідати  виставку-сповідь "Художнє осмислення чорнобильської трагедії" та ознайомитись з художніми творами, присвяченими цій темі.
    Чекаємо на вас!


Немає коментарів:

Дописати коментар