пʼятницю, 15 травня 2020 р.

Нові книги чекають на вас!


Плохій, С. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи.- Харків: Бібколектор, 2019.- 397 с.,8 с. фотоіл., портр.   
  Книга Плохія С. "Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи" є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го року. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. 

Плохій, С. Загублене царство. Історія "Русского мира" з 1470 року до сьогодні.- Харків: Бібколектор, 2019.- 310 с.   
  Нова книга С. Плохія "Загублене царство. Історія "Русского мира" з 1470 року до сьогодні" стала відгуком на російсько-український конфлікт, що розгорнувся 2014 року. Детально розглядаючи історію українського та російського народів, автор доводить, що коріння цього конфлікту заховано в самому процесі становлення Росії як держави. Він стверджує: "На сьогодні Україна знаходиться в самому серці нового "російського питання". Через свої розміри, місце розташування, а особливо через свої історичні та культурні зв'язки з Росією Україна була, є і, ймовірно, лишатиметься ще деякий час ключовим елементом у сповідуваному російською елітою баченні власної ідентичності та власного призначення". Саме піднесення як російської держави, так і російської нації, її великодержавний статус - усе це трималося на Україні, якій треба було бути окремою, але невіддільною частиною Росії. Тому багато хто в Кремлі та за його межами у виході України з-під впливу Росії побачив замах на саму Росію.

 Чорний, Г. Київ досвітній.- Київ: Гамазин, 2014.- 170 с.
  У книзі Чорного Г. "Київ досвітній" проведено комплексне дослідження мовних, генетичних, географічних, історичних та інших відомостей, виявлених у творах античних і сучасних авторів, про народи Наддніпрянщини та їхні поселення на пагорбах досвітнього (дописемного) Києва. Результати дослідження дають відповіді на низку важливих дискусійних питань з історії Києва та прадавньої України, а саме: звідки походить слово "Київ", коли з'явилося найдавніше з відомих на сьогодні писемних повідомлень про наше місто, хто такі гуни, чи ведуть свій родовід сучасні українці від давніх трипільців та ін.


Наливайко, С. Етнічна історія Давньої України.- Київ: Євшан зілля, 2007.- 624 с.    
Фаховий історик-дослідник Наливайко С. в своїй книзі "Етнічна історія Давньої України", спираючись на українознавчу наукову методологію та широкий джерельний матеріал, враховуючи новітні дослідження історичної думки та порівняльного мовознавства, змальовує яскраву, цікаву та науково виражену картину нашої давньої історії. 


 Київські вітражі. Антологія сучасної поезії.- Київ: Саміт-книга, 2019.- 224 с.
 Про уславлене у віках місто Київ існує багато літературних джерел: переказів, рукописів, книг. У митців, літераторів є особливий образний ракурс бачення довколишнього світу, вміння відчувати красу і, непомітну звичному оку, гармонію в буденності, в звичайній реальності. Цікаво, як сприймають сучасні поети сьогоденний, легендарний, прекрасний Київ? Це стане зрозумілим усім, хто познайомиться з виданням "Київські вітражі. Антологія сучасної поезії." Дороге нам місто стане ще ближчим, ріднішим.

Як тебе не любити... Коротка проза про сучасний Київ та киян.- Київ: Саміт-книга, 2019.- 168 с.
  Київ завжди був духовним осередком України, місцем найбільшої сили її народу. Саме через таку особливу роль Київ поставав у мистецтві у яскравих, неординарних образах. Нові історії захоплять читача не лише мальовничими образами сучасного міста, а й створять ілюзію туристичної прогулянки столицею.


 Київ у світлинах забутих фоторепортерів. Пам'яті Андрія Левченка.- Київ: Саміт-книга, 2019.- 216 с.   
  Книга "Київ на світлинах забутих фоторепортерів" розповідає про талановитого київського фотомитця Андрія Левченка. Його творчість припала на 50-60 роки ХХ століття. На світлинах майстра найцікавіші миті з життя повоєнного Києва, етапи відновлення міста. Це перша спроба ознайомити киян з унікальним доробком А. Левченка та привернути увагу до надбання інших фотомайстрів того часу.

Терес, Н. В. Тоталітарна топономіка радянських вулиць Києва в особах. Документи і матеріали.- Київ: Саміт-книга, 2019.- 312 с.
 Збірник Терес Н. В. "Тоталітарна топономіка радянських вулиць Києва в особах" містить документи та матеріали, які свідчать про антинародну суть та трагічні наслідки для суспільства діяльності більшовицьких партійних та державних керівників, очільників репресованих органів та кадрових військових, увічнених у топономіці радянської доби. Через призму документів та фактів аналізується радянська топономічна політика як складова партійної ідеологічної системи фальсифікацій та викривлення правди історії. 

Скомаровський, В. П. Від Мангишлаку до Пріорки: поема.- Київ: Саміт-книга, 2019.- 56 с.
 Здавалося, що може бути спільного між прикаспійським півостровом Мангишлак і київською Пріоркою? Адже відстань між ними - багато сотень кілометрів.
   І все-таки спільність є. Поєднані вони ім'ям великого українського письменника, талановитого художника Тараса Григоровича Шевченка. На півострові Мангишлак він відбував заслання, а на Пріорці уникав нагляду царської поліції.
  Ці важливі, болісні сторінки Шевченкового життя художньо відтворив у поемі "Від Мангишлаку до Пріорки" сучасний український поет Вадим Скомаровський. Особливу увагу автор зосередив на щирих, товариських взаєминах Шевченка з дітьми.


Михайлов, Б. Петрогліфи Кам'яної Могили: Семантика. Хронологія. Інтерпритація: (Монографія).- Київ.: МАУП, 2005.- 296 с.

Пропонована монографія є узагальненою працею із семантики, хронології та інтерпретації наскельних рисунків (петрогліфів) Кам’яної Могили в українському Причорномор’ї, датованих від епохи пізнього плеоліту (ХХІІ — ХХ тис. до н. е.) до епохи бронзи (ІІ тис. до н. е.) і пізнішого часу.
Висновки автора обґрунтовані численними природознавчими, археологічними, історичними, етнографічними та літературними джерелами, які й дали змогу подати унікальні петрогліфи Кам’яної Могили як особливе джерело духовної культури та митецтва первісного суспільства на території Євразії.

Авангард і модерн в українському народному мистецтві 1910-1930 років.- Київ: Саміт-книга, 2019.- 152 с.

 Альбом знайомить з унікальними творами Ганни Собачко-Шостак, Параски Власенко, Євмена Пшеченка та Василя Довгошиї, творчість яких перебувала під впливом нових художніх течій, що панували на початку ХХ ст. як в європейському, так і в українському мистецтві: модерну та авангарду.
  У виданні вперше репрезентовано цікавий період творчого експерименту в мистецтві України початку ХХ ст., коли народні майстри працювали в художніх майстернях поруч із професійними художниками-новаторами Євгенією Прибильською, Наталією Давидовою, Олександрою Екстер, Казимиром Малевичем. 

З музейного досьє: Олександр Стебель, Григорій Малинко, Іван Даценко.- Київ: Саміт-книга, 2019.- 80 с.
  Три людські долі, три дороги крізь вир Другої світової війни, про які розповідає це видання, дуже несхожі між собою. А об’єднує їх передусім те, що кожна з них незвичайна. Незвичайним було життя Олександра Стебеля, батарея берегової оборони під командуванням якого в естонській частині Балтики діяла так вправно, що гітлерівці навіть запропонували йому перейти до них на службу – контролювати Ла-Манш, – але офіцер зберіг вірність присязі. Не менш дивовижний життєпис Григорія Малинка, який з осколком, застряглим біля самісінького серця, зажив слави спортсмена, вигравши дев’ять українських чемпіонатів із боротьби. Біографія Івана Даценка, який перетворився з радянського льотчика-аса на вождя індіанського племені могавків у Канаді, стала відома багатьом уже в незалежній Україні завдяки кінострічці «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

Григорій Косинка.  Повна збірка творів. Документи. Спогали.- Київ: Саміт-книга, 2019.- 744 с.
   Ця книжка є найповнішим виданням спадщини видатного українського прозаїка Григорія Михайловича Косинки (1899–1934), якого фізично знищила сталінська тоталітарна система. В даному виданні надруковано всі тексти завершених і віднайдених в архівах та в прижиттєвих і посмертних публікаціях прозових та публіцистичних творів письменника. Вперше подано найповнішу добірку епістолярної спадщини включно з деякими листами до нього (В. Винниченка, С. Васильченка та інших осіб). 
 Вперше публікується комплекс документів із розсекречених справ-формулярів та слідчої справи безпідставно засудженого до розстрілу письменника. Найцікавіші спогади рідних, митців і друзів, підбірка фотографій, факсимільне відтворення рукописів та зразків оригінальних ілюстрацій до рідкісних видань. 
 
 Жадан, С. Біг Мак. Перезавантаження: збірка.- Харків: Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2015.- 304 с.
Усе починається з вокзалу - зустрічі й прощання, дороги та краєвиди, обличчя та вчинки... Одного разу потрібно зважитися й вирушити в подорож назустріч майбутньому, щоб віднайти точку відліку - або кнопку "перезавантаження". Тож наші мандри лише починаються...




Шкляр, В. Самотній вовк: роман.- Харків: Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2018.- 224 с.
"Самотній вовк" (під попередньою назвою «Елементал» удостоєний гран-прі "Коронація слова") — найдинамічніший роман Василя Шкляра, написаний на основі реальних подій. Українець, вояк Французького іноземного легіону, отримує надважливе завдання — вивезти з окупованої Чечні дочку генерала, на яку полюють російські спецслужби. Легіонер охоче вирушає в «гарячку точку» не лише завдяки фантастичній винагороді — до Чечні втекла його дівчина разом з тамтешнім командиром кримінального угруповання. Воїн-одинак розпочинає вкрай небезпечний двобій з московськими людоловами… Але чим насправді було це завдання і яка роль належала дочці генерала? Відповідь на це запитання приголомшить найпроникливішого читача.

Талан, С. раКУРС: роман.- Харків: Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2018.- 320 с.
Ця книга — про долі людей, чиє життя тепер матиме чіткі «до» і «після», про надії та втрати, про боротьбу й силу волі, про помилки, вічне шукання істини і непереборне бажання жити. Такі різні, але рівні перед війною, перед лихом герої однаково намагаються випросити у долі ще трохи щасливого життя. Якщо не для себе, то для наступних поколінь...


Олендій, Л. Гніздо горлиці.- Харків: Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2017.- 240 с.
Подейкують, горлиці будують свої гнізда лише там, де живуть щасливі люди... Дарина пишалася своєю родиною, красунею донькою, яка навчалась в університеті. У минулому два роки заробітчанських поневірянь в Італії заради майбутнього сім'ї. Роботи Дарина не цуралася ніякої — і ось тепер повертається... Та чому в гостинці, солодких великодніх італійських «голубах», їй вчувається гіркота? Через побачене вдома, через спогади, що не дають спати? Чи через маленьке життя десь під її серцем?..


Дочинець, М. Лис.-   [Мукачево] : [Карпатська вежа], [2017]. - 356 с.
Роман «Лис» лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця - прачсшовіка незвичайнбідолі й унікального хисту, який шукає в провінції свої загублені сліди, а знаходить сенс життя, нові цінності й нове кохання. Роман читається одним подихом, залишаючи відчуття подарованої долею любовної пригоди. Тут є все — шляхетний стиль, тонка дотепність, призабутий романтизм, детективна інтрига, розсипи мудрості.

Жив собі пес: за мотивами української народної казки "Сірко".- Київ, 2018.- 32 с.
  Хазяїн прогнав старого лінивого пса геть з двору.
  У лісі пес зустрів вовка, який дав йому добру пораду, як повернутися до хазяїна.
    Подальші дивні події справді дозволили псові щасливо повернутись додому.




Немає коментарів:

Дописати коментар