середу, 6 травня 2020 р.

8 травня - День пам'яті та примирення


 Згідно Указу Президента «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» та Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» Україна розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.
   Цим Законом встановлюється 8 травня - День пам'яті та примирення, а також зберігається державне свято 9 травня -День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
 З 2015 року в Україні щорічно відзначається День пам'яті та примирення. Пам'ятна дата завжди випадає на 8 травня - річницю капітуляції нацистської Німеччини у 1945 році.
    Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, яку було приурочено до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, державам-членам ООН пропонувалося, крім святкування своїх Днів перемоги чи визволення, щороку відзначати один або два дні як данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни.

 


  У підсумку День пам'яті і примирення відзначається у світі 8-9 травня.




   8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про беззперечну капітуляцію нацистської Німеччини. Його було підписано ще 7 травня у французькому Реймсі, проте він набув чинності наступного дня у Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945-го в багатьох містах Європи та США проводилися масштабні святкування.
   Однак, на вимогу Кремля, 8 травня 1945 року, о 22:43 за середньоєвропейським часом (о 00:43 9 травня за московським), у передмісті німецької столиці Карлсхорсті був підписаний ще один «Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини». По своїй суті він підтвердив аналогічний документ, підписаний днем раніше у Реймсі, і підтвердив час припинення вогню - 8 травня в 23:01 за середньоєвропейським часом (9 травня в 1:01 за московським).

  В усьому світі червоний мак є символом пам'яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи з 1914 року (Першої світової війни). 
  З 2014 року символом Дня пам'яті та примирення і Дня Перемоги в Україні також  став червоний мак. Хоч символіку Україна перейняла світову, проте червоні квіти маку спрадавня були українським оберегом.
   В Україні здавна кажуть: "маки цвітуть там, де була пролита козацька кров".
"...Ординці воїна скришили,
На землю впало тіло біле
І, наче зерно, проросло,
А влітку маком зацвіло..."
  М. Стельмах " Мак цвіте"
  Пам'ять... Вона немає початку і немає кінця.
  Пам'ятаймо, якою страшною трагедією була для українців Друга світова війна. Пам'ятаймо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Пам'ять робить нас сильнішими. Вона - запорука нашої перемоги з агресором на Сході України.
"І живуть у пам'яті народу 
його вірні дочки і сини.
Ті, що не вернулися з походів
грізної великої війни."
В. Симоненко "Салюти миру"




Немає коментарів:

Дописати коментар