понеділок, 18 травня 2020 р.

18 травня - Міжнародний день музеїв

   Якщо ви зараз вдома на карантині - це не причина відмовлятися від походів до музеїв. Якщо ви не можете відвідати музей, то це можна зробити прямо з дому.  
  Книги - це особлива пам'ятка історії і культури, найбільший людський скарб і життя без них важко уявити.   Тому ми запрошуємо вас на онлайн-екскурсію до Музею книги та друкарства України, який розташований у давній архітектурній пам’ятці Києво-Печерської лаври — будинку монастирської друкарні, що діяла безперервно з початку ХVІІ століття до початку XX століття (понад 300 років).

  Музей книги та друкарства – це справжня скарбниця книжкової культури українського народу, яка налічує близько 56 тисяч одиниць збереження, що представлені безпосередньо в експозиції та зберігаються у фондах музею. Експозиційна площа складається з трьох залів стаціонарної експозиції – 930 м² і двох виставкових – 300 м². Дві найбільші експозиційні зали, розташовані на першому поверсі, висвітлюють історію вітчизняної книги і книжкової справи від часів Київської Русі та відомого літописця Нестора – ченця Києво-Печерської лаври. 




  До ХІХ ст. тут експонуються древньоруські літописи, рукописи та стародруки відомих церковних і культурно-освітніх діячів XVII-XIX ст. - таких, наприклад, як Петро Могила, Інокентій Гізель, Іоаникій Галятовський, Йосип Тризна, Лазар Баранович, Туптало (Дмитро Ростовський), Євгеній Болховітінов.









    
  Велика частина експозиції відведена висвітленню діяльності Івана Федорова, з іменем якого пов’язано початок книгодрукування в Україні.
 Величезний інтерес у відвідувачів викликає знаменитий «Апостол», виданий у Львові в 1574 році типографією І. Федорова. А також висвітлена визначна роль Києво-Печерської, Львівської, Острозької, Унівської, Чернігівської друкарень в історії друкарства України, у справі піднесення духовного, культурного й освітнього рівня народу, його національної самосвідомості. Справжніми раритетами серед старовинних книг є наукове видання XVII ст. під назвою «Лексикон словеноросский и имен толкование», складений видатним ученим, поетом, гравером і друкарем Памвою Бериндою.

 Або «Синопсис» Інокентія Гізеля, укладений 1674 року – збірка начерків вітчизняної історії з древніх часів до 70-х років XVII ст. Це видання стало справжньою подією культурного життя тієї доби, а потім перевидавалося понад 30 разів і більше 100 років було головним учбовим посібником для вітчизняних навчальних закладів. 

 Відвідувачі також можуть побачити унікальні факсимільні видання рукописних книг, зокрема «Київських глаголичних листків» (Х ст.), «Реймського Євангелія» (ХІ ст.), «Остромирового Євангелія» (1056—1057), «Ізборника Святослава» (1073), «Повісті врем’яних літ» (1113), «Слова о полку Ігоревім» (кін. ХІІ ст.), «Пересопницького Євангелія» (1556-1561рр.), що є видатною пам’яткою української мови та високохудожнього оформлення. Не менш цікавою сторінкою в музейній історії є експонати, що представляють розвиток ілюстративного оформлення книжок, над яким працювали талановиті художники минулого і сучасності. Саме художнє рішення та майстерність палітурників якнайкраще демонструє унікальність таких книг: оксамитові та шкіряні палітурки, оздоблені дорогоцінним камінням, кісткою та чеканкою по сріблу, золотою вишивкою, емалями та бісерним гаптуванням... 
 Крім давніх історичних рукописів, книг і документів, – на першому поверсі музею розташоване величезне зібрання експонатів, які розповідають і показують увесь процес створення книги від примітивного кустарного приладдя до складних типографських верстатів. Матеріали цієї експозиції розповідають і про складну долю української книжки за обставини заборони на українську мову з боку Російської імперії кінця XVIII — початку ХХ ст. Серед експонатів - унікальні видання першої гражданської друкарні в Україні (1764р.) та Києві (1787р.), які представляють цікаві матеріали дослідження з історії України, фольклору, етнографії, з науковими працями Є. Болховітінова, М. Максимовича, О. Бодянського та ін. 
  Також у цьому розділі на відвідувачів чекає знайомство з Першим виданням «Енеїди» І. Котляревського (1798), з першою граматикою української мови О. Павловського (1818), з першим українським букварем «Граматкою» (1857) та першим виданням роману «Чорна рада» (1857) П. Куліша. А ще прижиттєвими виданнями творів Г. Сковороди, Т. Шевченка, М.Вовчка, І. Франка, Л.Українки та інших класиків української художньої літератури.
  Особливої уваги заслуговує рідкісна книжка «Русалка Дністрова» (1837 р.), яка стала першим україномовним виданням на західноукраїнських землях. А ще - перші словники української мови та інші книжкові пам’ятки ХІХ ст., що презентують саме українську книгу, яка вперше почала видаватися в другій половині ХІХ ст. у друкарнях С. Кульженка, І. Чоколова, Є. Фесенка і була безпосередньо пов’язана з видавничою діяльністю П. Куліша, О. Пчілки, О. Бодянського, Б. Грінченка...   

  Зала другого поверху знайомить з історією книги і друкарства більш пізнього періоду. Тут розміщено експозицію «Книга і друкарство XX –початку XXI ст.», що відображає історію книгодрукування в Україні та закордонних центрах української еміграції та діаспори. Провідна ідея цієї експозиції - книга і українська державність, яка представляє вплив друкованого слова на розвиток української духовності та формування державності.
 Тут надзвичайно широко представлені книжкові видання XIX-XX століть з різних галузей знань і також „самвидатівські” видання та книги з автографами відомих письменників, учених, видавців, митців, суспільно-політичних і культурних діячів, прижиттєві видання репресованих українських письменників... Окремої уваги  заслуговують видання, що були відзначені на виставках і конкурсах книжкового мистецтва і, зокрема, удостоєні Національної премії України імені Тараса Шевченка. Вони - своєрідна гордість новітньої частини музейної колекції. Серед перлин сучасного видавництва: видання «Україна – козацька держава» (2006 р.) і «Острозька біблія» (2007 р.) в українському перекладі, який здійснив Р. Торконяк.     Найбільшу зацікавленість і хвилю емоцій (особливо у маленьких відвідувачів) викликає окремий розділ цієї експозиції, який має назву «Книга – предмет матеріальної культури». Він дає наочне уявлення про еволюцію історичних форм книги. 
  Тут є і пергаментний сувій, і папіруси, і священна єврейська Тора, і глиняні таблиці та дерев’яні дощечки, і новітня книга в електронному вигляді, і книга шрифтом Л. Брайля (для тих, хто втратив зір). Представлені тут і книжки–«велетні» і книжки-«малюки» (найменша розміром 3х4 мм) та майстерно оздоблені подарункові видання, особливо для дітей. 
  Можна оглянути багатий ілюстраційний матеріал, книжкову графіку відомих українських художників Г. Нарбута, В. Кричевського, В. Касіяна, О. Базилевича, М. Дерегуса, В. Перевальського, В. Лопати та інших, а також прослідити основні віхи виготовлення книги – від написання тексту, до тиражованого продукування її на виробництві. Зацікавлює мистецтво сучасної книжкової оправи, виготовленої з різноманітних синтетичних матеріалів, а також зі шкіри, дерева, металу, слонової кістки тощо. Майстерно оздоблені подарункові видання, особливо для дітей.


Немає коментарів:

Дописати коментар