вівторок, 12 травня 2020 р.

16 травня - День Європи в Україні


  З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.
   День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.
   Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.

  13 березня 2014 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про підтвердження курсу України на інтеграцію до Європейського Союзу та першочергові заходи у цьому напрямі», якою підтверджується незворотність курсу України на європейську інтеграцію, метою якої є набуття членства в Європейському Союзі. Було також відзначено, що Україна як європейська держава, яка поділяє спільну історію та цінності з країнами Європейського Союзу, має право подати заявку на набуття членства у Європейському Союзі відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз.
  З підписанням та ратифікацією у 2014 році Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відносини сторін почали розбудовуватися у якісно новому форматі політичної асоціації та економічної інтеграції.
  Україна поділяє європейські цінності і робить усе, щоб стати членом європейської родини.
  Європа 9 травня відзначила 70-ту річницю заснування ЄС. Цього дня у 1950 році міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман ініціював процес європейської інтеграції, запропонувавши об'єднати металургійну і вугледобувну галузі ряду європейських країн. Цей день вважається Днем народження Європейського Союзу.

  «Сьогодні у країнах ЄС відзначають День Європи. Цей день символізує мир, єдність та спільні прагнення європейських країн до примноження людських цінностей. Україна поділяє ці ідеї та робить усе, щоб стати членом єврородини», - наголосив прем'єр-міністр України  Шмигаль Денис Анатолійович. 
  
   

   До цієї знаменної дати в бібліотеці представлена виставка-огляд "Європейський вибір України: Людина. Право. Суспільство."

Немає коментарів:

Дописати коментар