вівторок, 5 березня 2019 р.

"Ніжно вплітається в гомін Дніпра добре і щире Шевченкове слово..." - 205 років від дня народження Т. Г. Шевченка


 З 2.03.2019 р. по 20.03.2019 р.  представлена виставка-ювілей "Ніжно вплітається в гомін Дніпра добре і щире Шевченкове слово..."
   Тарас Шевченко. Це ім'я стало символом нашого народу. 
  Змалку знаємо напам'ять його вірші. Сучасна Шевченкіана налічує тисячі томів. А феномен Шевченка лишається незбагненним.
     

   Сьогодні, в наш неспокійний, буремний вік нам, як ніколи, потрібні сила духу Шевченка, його віще слово. Те слово, що воювало на фронтах Другої світової війни і веде на подвиги воїнів АТО.
 
  
  Сьогодні нам потрібна незламна Шевченкова віра в те, що "буде правда між людьми".
    Ставши речником свого народу, Тарас Шевченко започаткував ренесанс української мови. Писав нею, коли не лише реакційні кола вважали її діалектом, "наречием", а й чимало "землячків" соромилися материнської мови.
  
 Шевченкове слово - духовний код української нації, є шляхом до самоутвердження і духовного зростання народу, пробуджує почуття національної честі та гідності, поваги й любові до рідної України, її культури, мови, звичаїв.
   


      Поезія Тараса Шевченка давно стала нетлінною і важливою частиною духовного єства українського народу. Шевченкове слово для нас - це  те, чим живуть, з чого черпають сили й надії. У глибини майбутнього він послав синам свого народу  заповіт:



"Свою Україну любіть,
Любіть її... во время люте,
В останню тяжку минуту
За неї Господа моліть."

Немає коментарів:

Дописати коментар