понеділок, 18 березня 2019 р.

20.03.2019 р. - 380-річчя від дня народження гетьмана України Івана Мазепи

З 10.03.2019 р. по 31.03.2019 р. до цієї знаменної дати представлена виставка-ювілей "Для тебе тільки я й живу, моя ти Україно мила!" І. Мазепа.

    20 березня Україна вшановуватиме пам'ять славетного гетьмана Івана Мазепи. 
   Іван Мазепа - одна з тих знакових постатей української історії, життя та вчинки котрих і сьогодні викликають гарячі суперечки.
   

  Мало кому випала така цікава й непроста доля за життя та після смерті. Приятель царя Петра, один із перших кавалерів російського ордену Андрія Первозванного - і борець за інтереси Української козацької держави, будівничий величних соборів - і "Юда", відлучений від церкви, підданий анафемі, що нерідко виголошувалася з амвонів тих самих соборів; зазвичай неймовірно обережний майстер складних дипломатичних ігор - і людина, що зуміла поставити на карту все і, зрештою, програла найризикованішу й найголовнішу гру свого життя; блискучий світський кавалер у дусі розкішного, неповторного ХVІІ століття, улюбленець жіноцтва і чи не єдиний справді обдарований поет і музикант-аматор серед усіх українських гетьманів...
  Надзвичайно освічений, 22 роки свого гетьманування він розбудовував козацьку Україну, фінансував розвиток освіти, науки, книгодрукування, мистецтва, будівництво й реставрацію давніх храмів, повернув Києву його історичну, духовну славу, був живим викликом московському царю й іще за життя став легендою.
    Відвідайте виставку! Прочитайте книги про видатного гетьмана України! І ви зможете створити свій власний варіант образу І. Мазепи - одного з найколоритніших і найцікавіших українців. 


Немає коментарів:

Дописати коментар