четвер, 9 березня 2023 р.

9 березня - 209-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка

  З 1.03.2023 р. по 15.03.2023 р. до 209-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка на абонементі організували виставку-портрет "Тарас Шевченко - національний всесвіт, духовне небо України".

 

   Іван Дзюба писав: "Шевченко як явище велике й вічно живе – невичерпний, нескінченний і незупинний. Волею історії його ототожнено з Україною, і разом з її буттям триває Шевченкове, вбираючи в себе нові дні й новий досвід народу, озиваючись до нових болів і дум, стаючи до нових скрижалей долі.

 

 Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в нім. І наша доба, як і кожна попередня, прагне наблизитись до розуміння Шевченка. Та, щоб краще збагнути його як нашого сучасника, треба повніше збагнути його як сучасника людей, проблем, суспільства XIX ст. Шевченко сам приходить у наш час. Проте й ми повинні йти в його час. Тільки так між нами і ним глибшатиме взаєморозуміння".

   Тарас Шевченко – приклад патріотизму, служіння  народу, незламності народного духу. А зброя його – слово… Палке, живе, яке примушує прислухатися, здригнутися, від якого завмирає серце.

   Тож читайте Т. Г. Шевченка, знайомтесь з в
ічно нетлінною творчістю геніального сина України,  і ви відчуєте  безсмертну могутню силу його таланту, проникливість і глибину його думки, мужність і ніжність його лірики, гостроту  його слова, мужність і пісенність його віршів, самовіддану любов його до своєї Батьківщини, до свого народу.
 Все життя Т. Шевченко боровся за справедливість, за свободу, розуміння якої виходило за межі вузького визволення людей від кріпацтва, від поневолення та національного визволення України з-під гніту Росії.
  Велич Т. Шевченка полягає в тому, що він зумів повернути нам свою національну гідність і необхідність боротися за відновлення незалежної Української держави. Його безмежна любов до українців і України проявлялася в тому, що він навчав і переконував нас про можливість щасливого життя тільки в своїй незалежній державі...
   Особливо це гостро звучить  у неповторному "Заповіті", в якому Великий Кобзар звернувся до сучасників та прийдешніх поколінь з закликом звільнитися від кайданів, боротися за вільне життя, відстоюючи інтереси народу. В ньому звучить віра в перемогу, у те, що щастя прийде, Україна буде вільною.  
 "Заповіт" Т. Г. Шевченка став своєрідним патріотичним гімном нашого народу. Він крізь роки і десятиріччя не втрачає своєї актуальності. Особливо в наш час, коли росія розпочала повномасштабну війну проти України, так як не хоче змиритися з існуванням незалежної української  держави,  не визнає її права  на незалежну закордонну політику, демократичний розвиток та європейський вибір. 
 Рядки знаменитого Шевченкового "Заповіту" запалювали народ, загартовували його волю до боротьби, зміцнювали віру в краще майбутнє.

    Тож нехай "Заповіт" Т. Г. Шевченка стане нашим дороговказом у здоланні російського агресора, перемозі у цій загарбницькій, жорстокій війні,  подоланні  труднощів у відбудові нашої країни та побудові щасливого майбутнього України. 


Немає коментарів:

Дописати коментар