понеділок, 6 березня 2023 р.

14 березня - День українського добровольця

  14 березня Україна відзначає День українського добровольця відповідно до постанови Верховної Ради України № 1822 від 17 січня 2017 року.
  Саме в цей день у 2014 році на тренувальну базу до Нових Петрівець з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону. Чоловіки й жінки самоорганізувалися та вирушили на схід України – на захист нашої держави та її суверенітету.

   Добровольці зробили вагомий внесок у збереження суверенітету України починаючи з 2014 року.
   І коли   24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабну війну проти  нашої держави,  справжні герої України, не чекаючи на мобілізацію, першими записалися у добровольчі батальйони, пішли у Нацгвардію та Збройні сили, щоб зупинити агресора.  

    З метою вшанування мужності й героїзму захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України та з нагоди Дня українського добровольця з 6.03.2023 р. по 20.03.2023 р.  на абонементі організована виставка-подяка "Добровільні захисники Вітчизни". 

   

 На виставці представлені книги, присвячені добровольцям - справжнім українським патріотам, які свідомо, за покликом серця, готові віддати своє життя за  Україну,   стали на захист її суверенітету та територіальної цілісності, починаючи з 2014 року і до сьогодення.

Котлярчук, А. Добровольці. Доба героїв = The Volunteers. The age of Heroes: (альбом) / Андрій Котлярчук.- Київ: Мистецтво, 2019.- 318 с.: фотоіл., портр.
   Фотопроект історії війни Андрія Котлярчука присвячено добровольцям, ветеранам АТО. Проект довжиною у п`ять років: 2014–2018 рр.  Світлини здійснювалася на нульових кілометрах. У виданні репродуковано невипадкові світлини відзняті на чорно-білу широку плівку. Використано тільки квадратний кадр.  Сотні кілометрів уздовж тонкої лінії дотику, сотні вдумливих кадрів, сотні портретів бійців до та після бою. Ілюстративний ряд супроводжують сотні висловлювань, спогадів, спостережень учасників подій.
  Фотопроект не випадковий, продуманий автором з самого початку. У виданні репродуковано великий масив світлин, через які ми бачимо, як поступово відроджувалася могутність української армії. Світлини зроблені у єдиному художньому ключі, портрети бійців дивляться на глядача неначе з батальних полотен минулих часів.

Михайлишин, І. Я. Танець смерті. Щоденник добровольця батальйону "Донбас" / Ігор Михайлишин. - Харків: Фоліо, 2019.- 316 с.: портр. - (Воєнні щоденники) - (Своя війна).


 Ігор Михайлишин - доброволець, піаніст, юрист. Музикант-аматор, грав на Майдані у грудні 2013 року. До лав добровольчого батальйону "Донбас" НГУ потрапив у червні 2014 року. Взяв позивний "Піаніст". У серпні 2014 року опинився в гущі Іловайського котла у протистоянні зі збройними силами РФ. Після вимушеної капітуляції провів 119 днів у полоні. Згодом повернувся на фронт у складі батальйону "Донбас-Україна" ЗСУ. Після закінчення військового контракту здобуває професійну музичну освіту в Київському інституті музики імені Р. Глієра.
  "Танець смерті" - музичний твір Ф. Ліста, який для Ігоря символізує війну, боротьбу добра і зла, якій немає кінця. У цій конфронтації доля однієї людини є настільки мізерною, що її просто не помічаєш. Але якщо придивитись, побачиш віддзеркалення глобальної баталії у внутрішньому світі людини. Єдине, що врятує від загибелі, - постійний рух. Рух є умовою життя. Умовою розвитку. Умовою перемоги. 

Михайлишин, І. Я. Фуга "119". В тональності полону / Ігор Михайлишин.- Київ:ФОП Зеленський В. Л. , 2020.- 500 с.: портр.
    "Фуга 119" - книга про ворожий полон, куди потрапили добровольці батальйону "Донбас" після боїв у місті Іловайськ. Реальність, яку неможливо передати традиційними формами написання. Переосмислення та пошук нового привів автора до застосування принципу побудови фуги - поліфонічного музичного твору. Структура книги орієнтована на подвійну (двотемну) триголосну фугу з кодою. Це дає змогу повною мірою передати сплетіння болю та жаху - звичайної буденності полону, де вихід можливий тільки через смерть.
   "Фуга 119" є прямим продовженням книги "Танець смерті" та являється другою в майбутній трилогії "2014".
 
Зіненко, Р. Іловайський щоденник / Роман Зіненко.- Харків: Фоліо, 2017.- 282 с.: іл., портр.
  "Іловайський щоденник" Романа Зіненка - чесна і відверта книжка, написана безпосереднім учасником подій, бійцем добровольчого батальйону "Дніпро-1", який пройшов "Іловайський котел" від початку до кінця. Розповідь про маловідомі події в оточеному Іловайську та вихід бійців "кривавим коридором" дозволяє читачеві пережити разом з українськими солдатами одну з найтрагічніших сторінок в історії сучасної України, відчути все те, чого зазнали бійці добровольчих батальйонів, а численні фотографії дають можливість краще уявити описані події. 

Зіненко, Р. Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії. Ч. 1. 7-24 серпня 2014 року / Роман Зіненко.- Харків: Фоліо, 2019.- 448 с.: фотоіл. (Хроніка) - (Своя війна).
   Книга Романа Зіненка є результатом ретельного дослідження, яке ґрунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора "Б", учасників Іловайської трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути, перевірити й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео- і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома українському суспільству. І хоча автор подає найбільш повну і реальну картину бойових дій під Іловайськом, залишається ще дуже багато питань, на які свого часу обов’язково будуть отримані відповіді.
 Перша частина книжки висвітлює хронологію подій, що відбувалися 7—24 серпня 2014 року. 
 
Зіненко, Р. 
Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії. Ч. 2. 25-31 серпня 2014 року / Роман Зіненко.- Харків: Фоліо, 2019.- 476 с.: фотоіл. - (Хроніка) - (Своя війна).
 Друга частина видання висвітлює період з 25-го по 31 серпня 2014 року – від Дня Незалежності до відходу українських військових з Іловайська.

Савур-Могила: військові щоденники / Максим Музика, Андрій Пальваль, Петро Потєхін.- Київ: ДОВЖЕНКО БУКС, 2019.- 317 с.: фотоіл., портр.
  "Савур-Могила: військові щоденники" - це спогади авторів книги, які у серпні 2014 року добровільно пішли на фронт і брали участь в обороні  Савур-Могили.
 Савур-Могила... незвичайне місце. А ця книга не стільки про місця, скільки про людей і серпневі події 2014 року. Як промінь ліхтарика, кинутий у темряву, авторська свідомість вихопила обличчя, дії та враження.  Спека, втома, обличчя побратимів. Розуміння того, що завтра може не настати. Пил і піт. Це і є війна. Вона завжди поруч.
 
Вільчинський, О. К. У степу під Авдіївкою / Олександр Вільчинський. - Харків: Фоліо, 2018.- 189 с.: портр. - (Воєнна проза).
   В основу повісті Олександра Вільчинського "У степу під Авдіївкою" лягли особисті враження автора, який взимку 2016-2017 років перебував як рядовий боєць в одному з добровольчих підрозділів під Авдіїівкою.
  Готовність українського народу добровільно стати на захист України є вирішальною запорукою нашої перемоги. 

Немає коментарів:

Дописати коментар