середу, 22 березня 2023 р.

21 березня - Всесвітній день поезії

   21 березня  в бібліотеці відбувся вечір патріотичної поезії "Українську силу духу утверджують поети". 

   Протягом всієї історії вороги не залишали спроб зробити Україну колонією, а українців рабами. А історія наша була страшна і кривава.  Йшли і йшли загарбники війнами на Україну, але не змогли  поставити її на коліна. Адже завжди ставали на захист рідної країни всі, хто міг тримати у руках зброю, хто любив і вірив Україні.  

  Слово -  найгостріша зброя, могутній засіб у визвольній боротьбі українського народу.  Поети за допомогою слова  боролися за кращу долю свого народу,  пробуджували національну свідомість українців, запалювали в них прагнення до волі та незалежності.  

   Багато героїчних моментів нашої історії знайшли відображення у віршах українських поетів. 
   Користувачка бібліотеки Кушнарьова Ольга Борисівна розпочала вечір  віршем-закликом Тараса Шевченка  "Заповіт", так як він залишається актуальним й донині, озброює патріотів невгасимою жадобою вибороти для України незалежність, мир і краще майбутнє, наснажує любов'ю до рідної землі. 

    Нема життя без України, бо Україна - це доля, бо Україна - це мати, бо Україна - це пісня, яка вічна на цій землі. І тому багато українських поетів зверталися  до України, як до матері, освідчувались їй в своїй любові. Ольга Борисівна прочитала чуттєвий вірш Володимира Сосюри "Любіть Україну", в якому поет закликає: "Всім серцем любіть Україну свою - і вічні ми будемо з нею!" 
  Потім вона задекламувала сповнений патріотичним пафосом  вірш-заклик Івана Франка "Розвивайся ти, високий дубе...", в якому дуб - символ могутності, незламності українського народу і віри в те, що зміни не за горами. В образі матері виступає Україна, яка  закликає український народ постояти за   її честь. 
   Зараз, коли в Україні триває страшна, болюча, жорстока війна, головною темою творчості  поетів є невгасима надія на перемогу та звернення-молитви до Бога про допомогу. 
   
   В кінці  вечора Ольга Борисівна прочитала вірш-молитву Соломії Українець "Йшла до Бога Україна..." та заспівала пісню "Виростеш ти, сину, вирушиш в дорогу"  (слова Василя Симоненка, музика: Платона Майбороди, Анатолія Пашкевича).


Немає коментарів:

Дописати коментар