понеділок, 31 жовтня 2022 р.

9 листопада - День працівників культури та майстрів народного мистецтва

 До Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва на абонементі з 31.10.2022 р. по 15.11.2022 р. представлена віртуальна виставка - знайомство "Культура, як феномен зближення у світовому просторі".

 Нашого цвіту по всьому світу. Україна подарувала світові величезну кількість талановитих людей. Серед них - видатні письменники, актори, художники,  музиканти, співаки, танцівники.  Відомі українці прославили нашу країну та її народ в різних куточках світу.  Саме завдяки їхнім  досягненням та перемогам світ дізнавався про Україну. Вони - наша гордість і приклад для наслідування!

  Тисячі українців були змушені шукати кращої долі за кордоном. Але навіть у чужих країнах вони пам'ятали про своє походження та змогли вразити світ своїм талантом.

  

 Митці продовжували творчо працювати поза межами Батьківщини, не відмовляючись від свого українства ні в житті, ні в творчості.  Вони активно включилися у світовий мистецький процес.


 

  Але ми вважаємо їхні здобутки українськими, пишаємося ними і пам’ятаємо їх усіх!
  Щоб більше дізнатися про життєвий і творчий шлях українських емігрантів, пропонуємо вам ознайомитись з матеріалами нашої виставки-знайомства.



Аврамчук, Н. (Не)відомі українці, які змінили історію / Н. Аврамчук, М. Сухомозський; мал. Т. Шварц.- Київ: Саміт- книга, 2019.- 208 с., іл.
   Це книга-довідник про вихідців з України, які зробили великий внесок в історію цивілізації, але про яких в нашій країні знають несправедливо мало.
   Розділи книги присвячені  видатним митцям-емігрантам: "Леді абстракціонізму з Одеси" -  Соні Терк-Делоне (Сарі Еліївні Штерн), "Зірка романтичного балету з Пирятина" - Ігорю Юшкевичу, "Легенда американської музики з Кременчука" - Дмитру Тьомкіну, "Африканська примадонна з Чернігова" - Ксенії Бельмас, "Топ-красуня світового кіно з Києва" - Анні Стерн, "Актриса-хамелеон з Ялти" - Аллі Назімовій, "Король піаністів з Києва" - Володимиру Горовіцу.

Береза, Роман Мистецька слава України: У пошуку євшан-зілля / Роман Береза.- Львів: Література та мистецтво, 2021.- 544 с. : іл.

 У книзі в формі есе-розповідей зображено життя і творчість окремих персоналій, які відіграли помітну роль у процесі становлення та розвитку української думки, культури та мистецтва. Барвистими засобами художнього слова автор змальовує багато маловідомих фактів з життя видатних українських митців, кожен з яких зробив свій яскравий внесок у розквіт української та світової культури.


Врублевська, В. В. Соломія Крушельницька: Роман-біографія / В. В. Врублевська.- Київ: Дніпро, 1986.- 358 с.

 У романі-біографії письменниця висвітлює життя і творчий шлях всесвітньовідомої співачки. 

Майстерно та історично достовірно відтворено повнокровний образ визначної артистки, показано високу красу її життя, глибинність душі, вроджений хист та безупинне самовдосконалення, а також громадянську позицію Соломії Крушельницької.

 Неперевершене сопрано у три октави Соломії Крушельницької не залишило байдужими нікого. Оперною дівою захоплювався увесь світ. Соломія легко співала твори на восьми мовах. Щоб слухачі знали, звідки вона родом, після концертів співачка часто знайомила публіку з українськими піснями.


Гайдабура, Валерій Летючий корабель Лідії Крушельницької (Студія Мистецького Слова в Нью-Йорку) / В. Гайдабура.- Київ: Факт, 2006.- 280 с., іл. - (Українське театральне зарубіжжя).

   Книжка доктора мистецтвознавства, члена-кореспондента Академії мистецтв України, заслуженого діяча мистецтв України Валерія Михайловича Гайдабури присвячена творчій біографії відомої актриси, режисера, педагога та організатора театральної справи на теренах української діаспори в США, заслуженого діяча мистецтв України Лідії Крушельницької. Простежено 40-річну історію керованої нею Студії Мистецького Слова в Нью-Йорку, висвітлено творчий доробок цього колективу, що здобув широку популярність. Авторський стиль поєднує наукову ґрунтовність розповіді з емоційним захопленням безкорисливою працею митців діаспори.


Балабко, О. В. "Київ, Іринівська, Лифарям...": повість за листами митця / Олександр Балабко.- Чернівці: Букрек, 2011.- 187 с.: іл., портр.
 В книзі розповідається про  видатного танцівника і хореографа ХХ століття, киянина Сергія Лифаря, який майже тридцять років очолював балет Гранд Опера в Парижі, був ректором Інституту хореографії та Університету танцю Парижа, почесним президентом Всесвітньої ради танцю ЮНЕСКО. Сучасники називали його «богом танцю», «добрим генієм балету XX століття». За 26 років роботи в Опері Лифар виховав одинадцять зірок балету.

  Книга написана на основі матеріалів із архіву митця у Києві. Це більш як шістдесят листівок, знімків, інших документів, надісланих і переданих Сергієм Лифарем рідним після втечі за кордон 1923 року.


Власенко, І. Квітка з Манхеттена: Роман / Ірина Власенко. - Київ: Кондор, 2020.- 216 с.

 Дивні, багато в чому трагічні випробування випали на долю маленької симпатичної жінки, відомої американської вокалістки, яку в 1998 році назвали найбільш пізнаваним голосом США. Дійсно, її спів  почули понад 20 мільярдів людей, що в три рази більше за все населення планети. Ім’я цієї співачки Квітка Цісик. Хто хоч раз почув голос цієї співачки, ніколи не забуде його, наче вона знала якусь загальну таємницю  для кожного людського серця. Подейкують, її голос має містичну силу, заворожує і лікує. Звідки ж взялася на чужині, в самому центрі Нью-Йорка, чарівна українська квітка, яка знала таємний код української душі, ви дізнаєтесь, прочитавши цю книгу.



Коляда, І. А. Квітка Цісик / Ігор Коляда, Юлія Коляда, Павло Юрчишин.- Харків: Фоліо, 2019.- 121 с.

  Чарівною квіткою України, «легендою за океаном» називають представницю української діаспори Квітку Цісик, незабутній голос якої пронизує до глибин душі. Недарма ж бо весь американський шоу-бізнес захоплювався її неповторною манерою, адже з нею працювали Майкл Джексон, Вітні Г'юстон та інші світові зірки. Дивна доля, багато в чому трагічна, випала маленькій симпатичній жінці, яку в 1998 році назвали найбільш упізнаваним голосом США.   Ранній розрив із Україною завдай їй болю, який Квітослава гоїла українськими піснями, а невиліковна хвороба привела за собою ранню смерть. Однак мрія усього життя чудової Квітки, яка могла би стати окрасою будь-якої сцени, все-таки здійснилася. Чарівний голос видатної українки і досі лунає між нас та продовжує зігрівати серця й душі людей на всій планеті. 


Кошиць, О. Спогади / О. Кошиць.- Київ: Рада, 1995.- 387 с.

Олександр Кошиць! Це ім'я повертається до нас із забуття, як і багато інших імен, яскравих і непересічних, без яких важко уявити сьогодні світову  культуру. Спогади Олександра Кошиця, талановитого диригента, композитора, фольклориста -це хвилююча сповідь людини, яка відірвавшись від коханої України  географічно, ніколи не втрачала з нею єдності духовної.

 Олександр Кошиць - амбасадор української культури, який 1919 року створив хорову капелу й вирушив з нею за кордон, щоб познайомити з незалежною Україною та її музикою увесь світ.


Марчук, Іван: Каталог творів: переклад / Упоряд. Н. Сухоліт.- Київ: Задумливий страус, 1996.- 87 с.: іл. - Текст: англ., укр.

Цей унікальний альбом-каталог висвітлює життя і творчість всесвітньо відомого народного художника України, винахідника власного художнього стилю, лауреата Національної премії України імені Т. Г. Шевченка, члена Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва Івана Степановича Марчука. Увазі шанувальників мистецтва пропонується близько 500 репродукцій вибраних творів цього видатного майстра другої половини ХХ-ХХІ століть. Іван Марчук належить до загадкових і не завжди збагненних майстрів сучасної доби.

   Нереалізованість художника в умовах радянського тоталітаризму змусила його в кінці 1980-х виїхати з СРСР.  З того часу митець встиг пожити в Австралії, Канаді й США, звідки вже остаточно повернувся до України у 2011 році. На відміну від багатьох митців-емігрантів, які змушені були займатися за кордоном не своєю справою, Марчук  продовжував малювати й здобув на чужині всесвітнє визнання. Він став єдиним українцем за всі часи, що увійшов до рейтингу "100 найвизначніших геніїв сучасності", який уклала британська газета The Daily Telegraph.


"Жінка, яка розчісує волосся" О. Архипенка (1915 р.) // Сто найвідоміших шедеврів України.- Київ: Автограф, 2004.- с.478-481.

 Олександр Архипенко, український та американський скульптор і художник, один із основоположників кубізму в скульптурі, засновник мистецької школи. Він став першим українцем, який взяв участь у Венеційському бієнале (1920). Олександр Марчук посідає гідне місце серед таких майстрів ХХ століття як Матісс, Пікассо, Брак, Лєже, Малевич. У 1923 році Архипенко емігрує до США. Там він у 1929 році отримує громадянство і працює як художник, скульптор і оформлювач. У 1934 році оформляє павільйон України на виставці "Століття прогресу" в Чикаго. В Америці він проявляє себе і як винахідник, створюючи пристрій, що дозволяє малюнкам, зробленим з оргскла, рухатися. За цим принципом зараз працюють рекламні білборди з перемінними зображеннями.
 Відвідавши нашу виставку та переглянувши  її матеріали, ви познайомитесь з талановитими вихідцями з України, які вплинули на формування мультикультурного й толерантного світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар