середу, 5 жовтня 2022 р.

2 жовтня - 115 - річчя від дня народження Івана Багряного

  2 жовтня  виповнилося 115 років від дня народження поета, прозаїка, публіциста, художника, громадського діяча Івана Багряного, справжнє ім'я якого Лозов'яга Іван Павлович.   
 До цієї ювілейної дати на абонементі з 2.10.2022 р. по 20.10.2022 р.  представлена виставка-ювілей "Ми є. Були. І будем ми! Й Вітчизна наша з нами" І. Багряний.
 
  Іван Багряний - людина легенда, одна з найвеличніших і найтрагічніших постатей в українському письменстві ХХ ст.
   Хоча Іван Павлович прожив недовге життя (неповних 57 років), він залишив велику мистецьку і культурну спадщину. Герої його творів - люди цікаві, які по праву можуть служити взірцем для молодого покоління, наснажувати його в боротьбі за краще майбутнє українського народу.
   Іван Багряний безмежно любив свою Батьківщину і свій надзвичайний народ, переживав за його багатостраждальну долю і плекав надію, що Україна житиме значно краще, заможніше. Та він не лише чекав цієї хвилини, а й своїми світоглядними орієнтирами, тяжінням до справедливості, повагою до людської особистості, нетерпінням насильства над людиною робив усе можливе для здійснення своєї мрії. Він  для тоталітарного режиму був страшний своєю правдою, своєю любов'ю до України. І тому комуністичний режим вписав І. Багряного у стан своїх ворогів, вистежуючи кожен його крок, забороняючи друк його художніх творів, вибиваючи тортурами у тюрмах дух непокори, позбавляючи національного грунту далеким засланням на Забайкалля. 
    Івана Багряного той режим пропік до кісток. Поневіряння людини, тортури над нею, беззаконня відчув на собі письменник. І І. Багряний був першим, хто масштабно, зі знанням справи "на собі" викрив ці потворні явища у своїй творчості. 
 Творчість Івана Багряного - одного з найталановитіших письменників української діаспори, лауреата Державної премії імені Т. Г. Шевченка (посмертно) - видатне явище української літератури, яскраве свідчення синівської любові до Батьківщини.

Багряний, І. Тигролови: роман / Іван Багряний.- Львів: Апріорі, 2015.- 480 с. 
     В основу роману "Тигролови" покладено події, що сталися під час перебування автором заслання на Далекому сході.
   У романі з екзотичною назвою "Тигролови" і справді йдеться про неймовірне – як люди ловлять голими руками цього сильного і агресивного хижака. Ще неймовірнішою може здатися жорстокість тоталітарно-репресивних сталінських жорен, в які потрапив нащадок славного козацького роду Григорій Многогрішний. Він, катований, мордований, голодний, розчавлений, в свої 25 літ на стільки ж літ засланий по етапу на каторгу до Сибіру, все ж таки не здався на милість невблаганної долі.

Багряний, І. Сад Гетсиманський; Тигролови: романи / Іван Багряний.- Київ: Україна, 2015. - 872 с.

  Дія роману "Сад Гетсиманський" відбувається в кінці тридцятих років на Україні. Викривається страхіття сталінських катувань, прославляється непокірність людського духу. Друкується за виданням 1950-го року в Мюнхені. 

   Роман "Сад Гетсиманський" також сприймається як автобіографічний, оскільки переживання головного героя відтворено психологічно надзвичайно правдиво.

 Сьогодні романи Івана Багряного "Сад Гетсиманський" та "Тигролови" особливо актуальні. Ці правдиві сторінки трагічної історії українського народу є справжньою пересторогою для молодого покоління, яке прагне побудувати демократичну європейську державу.


Багряний, І. Людина біжить над прірвою: Роман / Іван Багряний.- Київ: Укр. письменник, 1992.- 317 с.
  "Людина біжить над прірвою" (1948-1949) — роман-тріумф людської гідності на іспиті людини в межовій ситуації боротьби і страждань серед нелюдської дійсності.  Герой роману молодий українець - архітектор Максим Колот у воєнний 1943 рік опиняється між життям і смертю, між двома воюючими арміями. Ці фронти — нацистський і радянський — захоплюють у своє нещадне коло людину, наче "піщинку", намагаючись стерти її з лиця життя, але Людина підхоплюється, зривається силою своєї віри і перемагає. І. Багряний показує що може Людина, коли вона не "хробак", не "равлик", чи безвільна "піщинка", а таки справжня Людина,
 неповторна людська одиниця. Зображуючи приниження і страждання, І. Багряний викриває війну, як анти природну, яка несе загибель культурі, цивілізації, всьому людству.


Багряний, І. Огненне коло: повість про трагедію під Бродами / Іван Багряний.- Київ: Знання, 2015.- 192 с.

   Повість "Огненне коло" Івана Багряного (1906— 1963) — книга про трагедію під Бродами під час Другої світової війни. Вона захоплює читача насамперед мужністю воїнів, що безмежно любили і захищали свою землю, їхньою сміливістю, відданістю і вірністю дружбі. Цю книгу не можна читати без болю і співпереживання. "Нас переможено, але це не є правда. Нас вибито... Минуть десятиліття, і ми воскреснемо в народній пам’яті..." — говорить один із головних героїв повісті. Незважаючи на трагічність подій, про які йде мова, книга, її персонажі випромінюють благородство, людяність і віру у щасливе майбутнє.


Багряний, І. П. Вибрані твори: в 2 т. Т.1. (Буйний вітер. "Маруся Богуславка": роман; Держіть поїзд! (Уривок з другого тому роману "Маруся Богуславка)) / Іван Багряний.- Київ: Юніверс, 2006.- 582 с.

  До першого тому "Вибраних творів" видатного письменника і громадсько-політичного діяча Івана Багряного увійшов роман "Маруся Богуславка" - книга, за визначенням самого ж автора, про українську молодь під час Другої світової війни. Цей роман започаткував епопею "Буйний вітер", що залишилася, на жаль, незавершеною. Написаний 1952-1956 pp., окремою книгою в Україні видається вперше. Сюди додано також низку цікавих фотографій. Видання присвячено 100-річчю з дня народження Івана Багряного.


Багряний, І. П. Золотий бумеранг: вірші, поеми, роман у віршах, сатира та інші поезії / Іван Багряний.- Київ: Рада, 1999.- 680 с.

   До збірки "Золотий бумеранг" увійшли вірші, поеми, сатиричні твори, а також роздуми про літературу та письменників, висловлені І. Багряним, який і в умовах еміграції не втратив зв'язку з отчою землею - Україною. Це - найповніше видання його поетичної спадщини (значна частина віршів надрукована вперше). Крім того, відтворено художні ілюстрації самого ж автора до поеми "Антон Біда - герой труда". 


Шугай, О. Іван Багряний або Через терни Гетсиманського саду: роман-дослідження / Олександр Шугай.- Київ: Рада, 1996.- 480 с.

 Життя і творчість Івана Багряного — подвиг, якому будуть вдячні й майбутні покоління українців. Але як він починався? Це — питання серед багатьох невідомих, що навіть у колах нинішніх любителів красного письменства, літературознавців не мало належної, ґрунтовної відповіді, хоч книжки Багряного "Сад Гетсиманський", "Людина біжить над прірвою", "Огненне коло", його громадсько-політична діяльність дістали заслужене визнання.
  Роман-дослідження вперше — проникливо і переконливо — знайомить з унікальними документами, досі незнаними фактами життя і творчості видатного письменника і мислителя XX століття, а зокрема — в його витоках. Поринувши в глибоку і живу течію оповіді, читач матиме змогу відчути себе активним учасником незвичайного пошуку і співтворцем цієї книжки, навчаючись допитливості, спостережливості, уміння знаходити, відкривати. Видання зацікавить кожного, хто любить рідне слово і вболіває за нього.
 

   Запрошуємо переглянути нашу виставку й  ознайомитись з творчим і життєвим шляхом Івана Багряного, які сповнені небезпек, пригод, трагедій, зрад життя письменника та дізнатися про гіркі сторінки української історії.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар