середу, 19 жовтня 2022 р.

21 жовтня - 350-річчя від дня народження Пилипа Орлика

  З 3.10.2022 р. по 20.10. 2022 р. до 350-річчя від дня народження військового і політичного діяча, дипломата, гетьмана України   Пилипа Орлика на абонементі представлена виставка-ювілей "Незламний борець за незалежність України".
  Доля Пилипа Орлика дивовижна. Генеральний писар Війська Запорозького при Івані Мазепі. Блискучий поет, філософ, політик, мужній воїн - це далеко не всі його заслуги. 


  Пилип Орлик - один з найосвіченіших, найобдарованіших людей свого часу. Окрім української мови, вільно володів польською, болгарською, арабською, шведською, німецькою, латинською та церковнослов’янською мовами. Також Пилип Орлик писав вірші, все життя збирав власну бібліотеку і вів щоденник.
  Пилип Орлик мріяв про демократичну республіку Україну - вільну і незалежну. Він будував  майбутню щасливу Україну. 

   Пилип Орлик став символом нескореності й боротьби за волю свого народу. Діяльність гетьмана, безперечно, становить одну з найважливіших сторінок державної та військової історії України. 

  Він  був вірним сподвижником Гетьмана Мазепи у його державницьких змаганнях. Але поразка шведів у Полтавській битві трагічно вплинула на подальшу долю України і на долю одного з найславетніших  її синів - Пилипа Орлика. 

 Після Полтавської катастрофи у 1709 році Пилип Орлик разом з залишками козацьких та шведських військ опинився в Бендерах. Мазепа помер, а на його місце гетьманом  України було обрано Орлика. Саме у Бендерах новообраний гетьман і склав "Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького", документ, який пізніше дістав назву Конституції Пилипа Орлика.

 

Перша Конституція України гетьмана Пилипа Орлика: 1710 рік / Пер. з латин  та прим. М. Трофимчука.- Київ: веселка, 1994.- 77 с.: іл.

  Документ визначав права та обов'язки всіх членів Війська Запорозького й був затверджений шведським королем Карлом ХІІ. Хоча "Конституція" й не набула чинності, оскільки була написана в умовах вигнання, але залишається пам'яткою української політико-філософської та правової думки.    
  Документ складався зі вступу й 16 статей, у яких проголошувалася незалежність України від Московії та Речі Посполитої. Проголосивши Україну фактично незалежною республікою, "Конституція Пилипа Орлика" стала найвищим досягненням тогочасної політичної думки не тільки в Україні, а й у Європі.
  Шість статей Конституції спрямовані проти зловживання владою і на боротьбу з корупцією. Цей термін вживають у написаному староукраїнською мовою оригіналі тексту. Зокрема гетьманові заборонялося "на свій персональний пожиток використовувати військовий скарб, а задовольнятися лише своїми оброками та приходами, які кладуться на булаву та його гетьманську особу". Ще один антикорупційний пункт був проти пільговиків, які вибили собі звільнення від повинностей.

Слабошпицький, М. Ф. Конституція Пилипа Орлика / М. Ф. Слабошпицький // З голосу нашої Кліо: Події і люди української історії.- Київ: Махаон, 2003.- с. 156-158.
  Михайло Слабошпицький наголошує на тому, що уперше в історії було прийнято українську  Конституцію, ініціатором і натхненником якої був Пилип Орлик. Це був  важливий для України  документ, в якому говорилося про вільну і незалежну державу з захистом прав людини.

Коляда І. А. Пилип Орлик / І. Коляда, С. Коляда, О. Кирієнко.- Харків: Бібліотекар, 2019.- 122 с.: портр.

 Книга присвячена видатній особистості  -  Пилипу Степановичу Орлику, який все своє життя присвятив боротьбі за незалежність України. Навряд чи якась національна справа мала такого освіченого, талановитого й вірного її представника, як Пилип Орлик. 

 Чухліб, Т. В. Пилип Орлик (1672-1742 рр.) / Т. В. Чухліб // Гетьмани України-Русі: ( від лицарів степу до правителів країни).- Донецьк: БАО, 2012.- с.254-267.

Автор книги - відомий вітчизняний історик Тарас Чухліб у розділі книги "Пилип Орлик (1672-1742 рр.)", спираючись на оригінальні архівні документи,  враховуючи останні досягнення вітчизняної та зарубіжної історичної науки, зобразив сповнене пригод і випробувань життя гетьмана Пилипа Орлика  та його діяльність на військовій і політичній арені. 

Реєнт, О. П. "... природа моя, з прадідів моїх не дозволяє мені бути зрадником, і зобов'язує мене бути вірним моєму добродійнику" Пилип Степанович Орлик (1672-1742) / О. П. Реєнт, І. А. Коляда // Усі гетьмани України.- Харків: Фоліо, 2007.- с. 297-320.

 Автори книги правдиво та об'єктивно описують життєпис видатного державного і політичного діяча, талановитого дипломата Пилипа Орлика.

Астапенко, Н. В. Пилип Орлик (1672-1742 рр.) / Н. В. Астапенко та ін. // Сто видатних українців.- Київ: Арій, 2006.- с.130-134.

 У розділі книги "Пилип Орлик (1672-1742 рр.)" висвітлено життєвий шлях і суспільно-політичні погляди борця за свободу й незалежність України, політичного діяча, дипломата, гетьмана України у вигнанні -  Пилипа Орлика.

 Щоб дізнатися більше про життя і діяльність видатного українця Пилипа Орлика, пропонуємо вам ознайомитись з матеріалами нашої виставки. 

Немає коментарів:

Дописати коментар