четвер, 13 жовтня 2022 р.

14 жовтня - День українського козацтва


 З 3.10.2022 р. по 20.10.2022 р. до Дня українського козацтва в бібліотеці представлена виставка-панорама "Козаків звитягу поважаємо, єдність із минулим відчуваємо".

   Виставка складається з п'яти розділів.     

 У першому розділі "Хай те лицарство не згине, хай та слава не поляже"   розповідається про  загадковий феномен національної історії - українське козацтво, про створену ним Запорозьку Січ і суспільно-економічні та духовні процеси  в Україні, що призвели до народного руху за  політичну і державну незалежність. 

  У  другому розділі "Запорозька Січ - феномен українського державотворення" мова йде про Запорозьку Січ як військово-політичну організацію українського козацтва, про її державність як унікальне явище в історії. Аналізуються її витоки, особливості формування і функціонування. 
   Третій розділ "Світочі козацького духу"  присвячений     українському козацтву - славетним лицарям, мужнім воїнам, які стали справжнім символом свободи для майбутніх поколінь українців.
 
 У четвертому розділі 
"Лицарі честі, мови і духовності" розповідається про важливу роль запорозьких козаків в утвердженні української мови. 
Серед козаків, зокрема запорозьких, дуже високий престиж мала рідна, українська мова. її добре знання було неодмінною умовою при вступі до низового товариства. Але разом із тим, скажімо, в Січі великою повагою користувались іноземні мови й ті, хто цими мовами володів. 
 Нехай вклад козацтва у розвиток української мови послугує нам як заповіт в  усвідомленні того, що Україна - самостійна держава з єдиною й загальноукраїнською державною мовою, розумінні того, що ми повинні плекати рідну мову, яка нас єднає. 
 
  П'ятий розділ
"Українське козацтво як культурно-історичний феномен" знайомить з  е
похою козацтва, яке створило  багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю і окрасою, вершиною української національної культури.  Освітньо-виховний, емоційно-естетичний потенціал козацтва ліг в основу не лише козацької, а й усієї української національної системи виховання. Козацтво було, в кращому розумінні цих понять, аристократією національного духу, високоморальною елітою своєї нації. Палкий український патріотизм козаків був могутнім стимулом до державотворчого, вільного і незалежного життя.
   Запорозькі козаки для українців стали еталоном найкращих людських якостей, виразниками національного духу. Непримиренність козацтва до поневолювачів, їх героїзм будять і надихають  воїнів ЗСУ вести непримиренну боротьбу з російським агресором за вільну, суверенну Україну.
   Якщо ви хочете пройти героїчними шляхами нашого славного запорозького козацтва, осягнути суть національних процесів, що відбувалися в цей період історії України, ми запрошуємо вас ознайомитися з нашою виставкою.

Немає коментарів:

Дописати коментар