середу, 12 жовтня 2022 р.

14 жовтня - Свято Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника і захисниць України, створення УПА та День українського козацтва

   З 3.10.2022 р. по 20.10.2022 р. до свята Покрови Пресвятої Богородиці в бібліотеці представлена народознавча виставка "Покрова - світле свято нашого народу".

  На православному календарі є свята, які водночас мають народно-релігійні й національні риси та забарвлення, несуть у собі особливий колорит і неповторність. До таких свят належить свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке ми традиційно відзначаємо у зеніті золотої осені - 14 жовтня.

 Започатковане у давній Візантії, це свято стало надзвичайно популярним в Україні. Особливо шанували на Україні Покрову запорозькі козаки. Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали соєю заступницею і покровителькою.   Її зображення завжди було на хрестах, які носили козаки. Священною для кожного козака на Січі була Покровська церква, від порога якої січовики вирушали на захист рідної землі і куди з подякою за порятунок поверталися після походів.

  Багато церков побудовано на честь свята Покрови. На Запорозькій Січі головним був Покровський храм. Першу церкву на честь своєї покровительки козаки збудували 1659 року. За час існування Запорозької Січі було зведено 13 церков Покрови.  Козаки, вирушаючи в походи, неодмінно брали з собою оберіг - образок Покрови.
   Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву - Козацька Покрова.
   Богородиця була своєрідним символом і заступницею не тільки козацтва, а й Української Повстанської Армії.

   У свято Покрови, 14 жовтня, Україна також  святкує День захисників і захисниць. Це  свято встановлено, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення.

   В народі свято Покрови мало ширший за церковний ареал дійств. Жінки вважають Богородицю покровителькою, хранителькою роду. Вони відтворювали її образ на вишивках і писанках. 

   У побуті села період Покрова - сезон сватання та весіль. Його чекали заручені чи ті юнки, які сподівалися на сватів і молилися: "Свята мати Покровонько, накрий мою головоньку, хоч наміткою, хоч ганчіркою, аби не зосталася дівкою".

  Покров святкували по закінченню польових робіт. А Богородицю вважали покровителькою землеробства. За звичаєм у цей день обов’язковим було вшанування пожинального снопа. Для цього прибирали світлицю, прикрашали її квітами та рушниками. Проводили ярмарки і веселі забави, на які збирали всі дари осені.

  Культ Богородиці шанували надзвичайно високо, оскільки її покровительство узгоджувалося з визвольним рухом. Вважається, що під оберегом Богородиці міцніє дух волелюбства нащадків славних запорожців.

  Тож ми,  нащадки славних запорожців, збережемо багатовікову традицію і звернемося за поміччю до Богородиці - покровительки України та попросимо її,  щоб в Україні настав мир, така омріяна наша перемога й збереглася цілісність нашої держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар