пʼятницю, 6 травня 2022 р.

8 травня - День матері

 

 У травні, коли розцвітають квіти і дзвенить голосно пташиний спів, теплий вітерець приносить до нас свято Матері. Мама! Матуся! Ненька рідненька! Скільки ніжності в цьому слові!   
   
  Наше життя починається з матері - найріднішої, найближчої людини. Кожне її слово, мудрі поради і добрі  справи - це книга життя, з якої ми вирушаємо в дорогу. Мати була, є і буде для нас живим символом рідного дому, рідної землі.

 Із давніх-давен зверталося і звертається людство в піснях і молитвах, віршах і поемах до своєї берегині — до матері, уславлюючи її благословенне ім'я. Мати дарує людині життя, надихає на добрі справи, віддає все, що має: тепло своєї душі, своє серце і безмежну любов. Її колискові супроводжують нас протягом всього життя, а мудре слово допомагає долати труднощі.

Саме цьому образові присвячені найкращі твори відомих світових митців. Їй, дорогій і милій, єдиній і коханій присвячували свої поезії Тарас Шевченко, Леся Українка, Андрій Малишко, Борис Олійник, Василь Симоненко,  Ліна Костенко.


  З 2.05.2022 р. по 12.05.2022 р. на абонементі до Дня матері представлена книжкова виставка-привітання 

"Найсвятіше слово

Наше - мати, рідна

Земля, правда і любов"

А. Малишко


  

  Пропонуємо вашій увазі ознайомитися з книгами нашої виставки-привітання.

Книга про Матір: Українські поети ХІХ - ХХІ століть: Антологія / Передм. О. О. Омельченка; Упоряд. В. Л. Чуйко.- Київ: Криниця, 2003.- 319 с. 
  У цій унікальній за змістом антології вперше тематично підібрані та об’єднані поетичні твори 232-х українських поетів, що присвячені українській матері, яка на важких роздоріжжях історії самовіддано бореться за добро і світло в житті своїх дітей, за продовження роду, а значить – за збереження і відродження української нації.
  Дорогоцінна своїм духовним наповненням, "Книга про Матір" була прихильно зустрінута багатонаціональною громадськістю України, викликала велике зацікавлення в широких читацьких колах. Вона слугує консолідації нашого суспільства довколо святого поняття Мати на засадах добротворення, любові і демократично-гуманістичних основах Буття людини.
   Прищеплювати високі почуття любові до Вітчизни, до рідної землі, до матері як наставниці душі і хранительки Життя - саме цій меті служить "Книга про Матір".

Про маму: Збірка художніх творів на кожен день і до свята / Упоряд. та передм. Г. М. Кирпи; Худож. С. М. Железняк.- Київ: Школа, 2003.- 223 с.
   Ця книжка, що складається з кращих творів вітчизняної та зарубіжної літератури, нікого не залишить байдужим - вона вся мовби дихає любов'ю до матері.
 
Олійник, Б. І. Сива ластівка: Поезії: Для серед. та ст. шк. віку / Б. І. Олійник; Іл. Ю. А. Чеканюка. - Київ: Веселка, 1995.- 127 с.: іл.
   Із сучасних українських поетів Борис Олійник чи не найбільше віддає свого натхнення саме уславленню й возвеличенню Матері. Звісна річ, у цьому суттєву роль відіграв біографічний фактор: зовсім малим він залишився сиротою — батько загинув на війні, і хлопець зростав під опікою матері.  .Книга Бориса Олійника "Сива ластівка" -   славнозвісний цикл про Матір. Матір він називає "сиве сонечко"  — це міра всього доброго й чесного в житті.

Симоненко, В. А. Лебеді материнства: Поезії; Проза.- Київ: Молодь, 1981.- 344 с.
  Мати для кожного — то найрідніша в усьому світі людина. Можна вибирати друга і по духу брата, та не можна рідну матір вибирати, — писав  видатний український поет Василь Симоненко в своєму вірші "Лебеді материнства".

Костенко, Л. В. Триста поезій: вибране / Ліна Костенко.- Київ:А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018.- 415 с.: портр.
  Велику увагу в своїй поезії Л. Костенко приділяє  постаті Матері. Матір для поетеси – це все те найсакральніше, найтепліше, найбільш гідне нашої поваги. 
Мати для поетеси – це символ людської духовності та чистоти. Її образ, увіковічений у всьому, здатен височіти над часом. Мати — це найперша Людина в житті кожного з нас.

Всенародний пам'ятник Матері-Вдові: листи, документи, статті, поезії, оповідання, фото / (голова ред. колегії Б. Олійник; авт. проекту В. Біленко). - Київ, 2013.- 164 с.

Зворушливий образ  матері і матері-вдови посідає гідне місце у творчості українських письменників та поетів. Це вдячна пам'ять нащадків жінці-матері, матері-трудівниці,  матері-воїну, матері-вдові. 

Здавалося, що добігла кінця сумна епоха жінок-матерів, які  на собі винесли неймовірні страждання і муки заподіяні  ненависною Другою світовою війною. Мало доброго зазнали вони тоді, але таке ж безрадісне у них і сьогодення.

На нашу рідну землю напав лютий ворог. Жінки-матері нарівні з чоловіками рішуче і відважно стали на захист Батьківщини від російського агресора. 

"Знову до неба я з молитвою звертаюся,

Благаю, Боже, спокою пошли,

Щоб моя рідна серцю Україна

Не знала більше пострілів війни."

М. Скочиліс

 


Немає коментарів:

Дописати коментар