понеділок, 30 травня 2022 р.

 Щоб доторкнутися до казкових красот унікальної екологічної території, запозичити живої енергії, яка так потрібна всім сьогодні, на День Києва провели екскурсію "Оазис серед міста". Традицією бібліотеки відзначати День міста стало відвідування визначних місць Києва. Цього разу  користувачі бібліотеки захотіли  відвідати справжню перлину столиці, його "зелене серце",  один з найстаріших  в Україні ботанічний сад ім. академіка О. В. Фоміна, якому 22 травня виповнилося 183 роки. 

 Бібліотекар Абакумова Тетяна Денисівна розповіла про історію виникнення ботанічного саду. Згадала тих, хто створював, розвивав цей прекрасний оазис серед міста.  Екскурсанти також мали  можливість  познайомитися  з легендами та цікавими фактами, пов'язаними з ним. Тетяна Денисівна акцентувала увагу присутніх на унікальних представниках флори цього прекрасного саду. 



   Колекція рослин ботсаду ім. О. В. Фоміна є своєрідною  візитівкою столиці. 
 Однією з найцікавіших рослин в ботанічному саду є невисоке дерево церцис з пишним весняним цвітінням. Країна походження церцису -  Канада. Під час цвітіння стовбур та гілки дерева вкриті пишними жмутками, до складу яких входить від 5 до 8 квіток.
 Також тут знаходиться унікальна колекція рододендронів, яка вражає своїми насиченими барвами: від білого до темно-фіолетового. Рододендрони ще називають "трояндовими деревами". 
   Упродовж останніх 50 років у відкритому грунті в університетському ботсаду зібрали колекцію цих рослин, яка налічує понад 170 видів, різновидів, гібридів та культиварів.

  Українців складно здивувати новим пам’ятником Тарасу Шевченку. Однак монумент   у Ботанічному саду імені академіка О. В. Фоміна  відрізняється від тисяч попередніх. Його створив не український, а один з провідних китайських митців сучасності У Вейшань.  Скульптура присвячена двом класикам літератури - української Тарасу Шевченку та китайської поетові Ду Фу, якого на батьківщині шанують не менше, ніж у нас Великого Кобзаря.

 Композиція називається «Ворота душі. Діалог Тараса Шевченка і Ду Фу». 



  За основу монумента У Вейшань взяв дві книжки  — українську та китайську. Кожна з них закрита, однак разом вони створюють відчуття відкритого фоліанта. Така знахідка дала змогу скульптору показати діалог між поетами. 


  Попереду літо. Ми пропонуємо вам, шановні користувачі, відвідати цей прекрасний сад. Запевняємо вас - це буде захоплююче,  неперевершено й  незабутньо.

  Ви вкотре відчуєте любов до рідного міста й гордість за нього. Наповнитесь вдячністю  захисникам Києва і впевненістю в перемогу України над ворогом. 

Немає коментарів:

Дописати коментар