пʼятницю, 29 квітня 2022 р.

 З 1.04.2022 р по 30.04.2022 р. на абонементі представлена виставка-знайомство «Жінки у боротьбі за волю України й рідну культуру».


 Сучасну Україну нерідко називають "жіночою" країною: за статистикою 54% її населення становлять представниці прекрасної статі. І хоч так було не завжди, багатовікова історія нашого народу зберігає пам'ять про видатних українок, славних дочок своєї країни, які словом і своєю  наполегливою працею боролись за її незалежність, національне відродження та процвітання. Разом зі своїм народом вони мужньо та самовіддано пройшли важкий шлях становлення та розвитку української нації.

 Найбільш вагомий вклад внесли українки в літературу та мистецтво. Рідною піснею, художнім словом вони пробуджували національну свідомість, готували той грунт, на якому потім виросли герої, що зі зброєю в руках відстоювали право українського народу самостійно вирішувати свою долю. 
 Ознайомившись з нашою виставкою, ви дізнаєтесь про роль українських жінок в науці, культурі та історії загалом.

Хорунжий Ю. Шляхетні українки: Есеї-парсуни. - Київ: Видавництво імені Олени Теліги, 2004.- 208 с.: портр.
 Документально-есеїстична книжка письменника Юрія Хорунжого присвячена драматичним, в більшості випадків трагічним, долям Олени Пчілки, Людмили Старицької-Черняхівської, Марії Старицької, Оксани Стешенко, Вероніки Черняхівської, Ірини Стешенко, Катерини Рушевської, Валерії О’Коннор-Вілінської, Надії Суровцової — щирих патріоток України, творців її культури, шляхетних не лише за походженням, а й за своїм чином. Видання ілюстроване унікальними світлинами, зокрема з фотоархіву автора і музейних фондів.

Бармак М., Чорна М.   Жінка незламного духу: Іванна Блажкевич (1886-1977) / Микола Бармак, Мар'яна Чорна. - Тернопіль:  Видавництво Астон, 2021. - 400 с. 
 У виданні висвітлено громадсько-просвітницьку діяльність однієї з активних організаторок жіночого руху Галичини, провідної діячки українського кооперативного руху, педагога, дитячої письменниці, уродженки Тернопільщини Іванни Блажкевич. В основі дослідження епістолярна спадщина, а також інформація про родину, про відомих громадських та культурно-просвітницьких діячів краю. 

Суровцова Н. Спогади.- Київ: Видавництво ім. Олени Теліги, 1996.- 432 с., іл.
 Надія Віталіївна Суровцова, жінка незвичайної долі, відома серед української еліти як перекладач і громадський діяч. Вона знала особисто майже всіх видатних українських і багатьох світових діячів перших двох десятиліть ХХ ст.  Спогади Н. Суровцової є підсумком її досвіду, джерелом пізнання уроків історії для сучасників. Водночас «Спогади» сприймаються як твір сучасний. Проблеми, порушені в них, залишаються актуальними і сьогодні, оскільки осмислюються події ХХ ст., культури в цілому. 

Алла Горська. Спалах перед світанком /Упоряд. Олена Лодзинська.- Київ: ТОВ "Видавництво "Кліо"", 2019.- 136.с.

Видання присвячене 90-річчю з дня народження видатної української художниці Алли Олександрівни Горської. Алла Горська - активна учасниця українського шістдесятницького руху спротиву тоталітарній системі в СРСР. Її називали душею українського шістдесятництва, вона була люблячою жінкою і матір’ю з ніжним, вразливим серцем митця. Її вбили, і обставини смерті Алли Горської досі оповиті таємницею. А її безкомпромісність і мужність в обстоюванні власних переконань, жертовність і патріотизм досі лишаються взірцем для кожного небайдужого серця. До книжки увійшли світлини з родинного альбому Зарецьких із фондової колекції Музею шістдесятництва та архіву онуки художниці Олени Зарецької.
 
Теліга О. О краю мій...: Твори. Документи. Біографічний нарис.- Київ: Видавництво імені О. Теліги, 1999.- 496 с., іл.
 Наведені поетичні і прозові твори талановитої української поетеси та активної громадської діячки Олени Теліги. Подано велику кількість фотографій, документи, а також нарис доктора історичних наук Надії Миронець «І злитись знову зі своїм народом» про життя і творчість поетеси, написаний на основі документів, листів, спогадів сучасників.

Макаревич М. Україна має жіноче обличчя/ Мирослава Макаревич.- Київ, 2021.- 132 с.: іл., портр.
  Україна як жінка – вродлива та багата, незалежна, у розквіті свого творчого потенціалу постать. У цій книжці представлено 30 есеїв про наших сучасниць, непересічних українок, знакових представниць двох ключових царин нинішнього життя України – науки та культури. 30 «живих» історій на основі авторських інтерв’ю журналістки-письменниці Мирослави Макаревич. З лайфхаками від українських актрис, науковиць, художниць, письменниць, музиканток, оперної діви й балерини.

Діячі науки і культури України: нариси життя та діяльності / О. В. Даниленко, Л. В. Іваницька, Н. В. Терес та ін. За заг. ред. А. П. Коцура, Н. В. Терес.- Київ: Книги - ХХІ, 2007.- 464 с.
 Посібник містить нариси  про головні віхи життя і діяльності яскравих жіночих особистостей - провідних діячів науки й культури. В нарисах подана різноманітна інформація, що дозволяє глибше зрозуміти основи формування світоглядних засад діячів культури і науки України: походження, освіта, особистісні характеристики батьків, ранні інтереси та уподобання, обставини, за яких формувалися характер і світогляд, люди, які були прикладом або ж підтримали їх у творчих пошуках і починаннях. 

Немає коментарів:

Дописати коментар