понеділок, 7 лютого 2022 р.

25 лютого - 135-річчя від дня народження Леся Курбаса

 З 7.02.2022 р. по 28.02.2022 р. до 135-річчя від дня народження Леся Курбаса - українського режисера, актора, теоретика театру, драматурга, публіциста, перекладача, Народного артиста УРСР (1925)  на абонементі представлена виставка-ювілей "Правдиве слово про Майстра".





  Лесь Курбас - велет новітнього театру України, легенда української сцени, що переросла себе ще за життя, невтомний сподвижник сценічного мистецтва, завдяки якому воно посіло гідне місце в театральній культурі світу, а відтак зробило це ім'я безсмертним для нащадків і усієї мистецької сцени.

 


  Леся Курбаса у 31 рік уже називали генієм режисури, він знав десять мов, писав літературні твори, грав на сцені.

 Сучасні мистецтвознавці називають його режисером-авангардистом, що випередив свій час на 100-200 років, його творчість і спадщину вивчають і викладають практично у всіх інститутах культури і театральних ВНЗ Європи і світу. Своєю творчістю митець  прославив український театр "Березіль" (1922-1934), що став одним з лідерів світового театрального мистецтва.

 Літературні критики ставлять Леся Курбаса в один ряд з провідними режисерами світу ХХ століття - Антоненом Арто, Костянтином Станіславським, Всеволодом Мейєрхольдом, Євгеном Вахтанговим, тим самим підкреслюючи, на який світовий рівень міг би піднятися український театр, якби у 1933 році комуністичний режим СРСР не знищив одного з провідних режисерів Європи.

   Саме прагнення європеїзації українського театру й усього життя в Україні стало в очах російських шовіністів смертним гріхом Леся Курбаса, за який він поплатився арештом і засланням на Соловки, а потім розстрілом у сумнозвісному карельському урочищі Сандармох 3 листопада 1937 року. Похований Лесь Курбас у Харкові. У 1957 році реабілітований посмертно. 

   Щоб дізнатися більше про життєвий і творчий шлях видатного митця, пропонуємо вам ознайомитись з нашою виставкою.

Лесь Курбас В горячці: новела  // Соловецький етап: антологія /упорядкув. та передмова Ю. П. Винничука.- Харків, 2018.- с.434-438.
    У восьмому класі Лесь Курбас написав першу літературну спробу - новелу "В горячці".  11 березня 1906 року він звернувся з листом-проханням до Івана Франка, який був одним з редакторів щомісячника "Літературно-науковий вістник",   надрукувати його твір. 
   Уже в квітні 1906 р. новела "В горячці" на чотири сторінки з’явився в українському часописі "Літературно-науковий вістник" під псевдонімом Зенон Мислевич.





Коломієць Р. Г. Лесь Курбас / Р. Г. Коломієць.- Харків, 2016.- 121 с.
 Шекспірівські слова «Весь світ — театр, і ми актори в ньому» були девізом життя Леся Курбаса, ім’я якого овіяно суцільними легендами і вигадками. Ще за життя його вважали титаном, творцем, пророком-інтуїтом. «Заручником вічності в полоні часу» вважає Леся Курбаса автор цього видання — режисер, театральний історик і критик, педагог, перекладач Р. Г. Коломієць, доктор філософії, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор. Ця книжка — остання робота автора у циклі видань «Вибрані сторінки сучасного театру», присвячених творчості провідних театрів, видатних акторів і режисерів.

Береза Р. Прем'єр театру безсмертя (Лесь Курбас) / Р. Береза // Мистецька слава України: У пошуках євшан-зілля.- Львів, 2021.- с.277-311.

 У книзі в формі есе-розповіді зображено життя і творчість Леся Курбаса. Барвистими засобами художнього слова автор змальовує багато маловідомих фактів з життя видатного  митця,  який зробив свій яскравий внесок у розквіт української та світової культури. 

Підгайний С. Лесь Курбас / С. Підгайний // Українська інтелігенція на Соловках. Недостріляні.- Київ, 2019.- с. 76-77.
  Розділ книги відомого публіциста, історика, громадсько-політичного діяча української діаспори, колишнього в'язня соловецьких концтаборів  Сергія Підгайного  "Українська інтелігенція на Соловках. Недостріляні" присвячений останнім рокам життя та творчості видатного театрального митця Леся Курбаса на Соловках.
 
Лесь Курбас 1906-2016 рр.: бібліографічний довідник / Публ. б-ка ім. Лесі Українки для дорослих м. Києва; упорядник Леонід Криворучко.- Київ, 2016.- 224 с.
  Видання подає вичерпну бібліографію публікацій спадщини Леся Курбаса і матеріалів про його театральну і кінорежисерську, акторську, педагогічну і літературну діяльність на сторінках книжкових видань і газетно-журнальної періодики за 110 років. Складається з двох частин: прижиттєвої бібліографії та публікацій і книжкових видань 1961-2016 років.


Немає коментарів:

Дописати коментар