вівторок, 22 лютого 2022 р.

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

 "Мова - державна перлина,

Нею завжди дорожіть:

Без мови немає країни -

Мову, як матір любіть".

Ф. Пантов

 З 14.02.2022 р. по 28.02.2022 р. в бібліотеці до Міжнародного дня рідної мови представлена виставка-ствердження "Щасливі ми і горді, що читаємо Шевченка і Франка, і Лесю Українку на українській незрівнянній мові".

  Найцінніше в житті кожної людини - це рідна мати, рідна земля, рідна мова. 
  Рідна мова – це важливий носій цінностей, знань, які передаються від покоління до покоління. Рідна мова - це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Це мова нації, мова предків, яка пов'язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їх духовними надбаннями. Саме тому так важливо пам’ятати своє коріння. 
 Українська мова – барвистий килим самоцвітів, що віками ткали генії нації і прості люди, які називають себе українцями. Кожне слово в ній – коштовний камінь з десятками граней. Наша мова – це криниця духовності і моралі, дзеркало українського менталітету, доброти, душевності, щирості.
   Говорячи сьогодні про рідну мову не можна не згадати про полум'яних синів і дочок українського народу, які зберегли і донесли її до нас. Серед цих видатних людей Григорій Сковорода, Григорій Квітка-Основ'яненко, Леонід Глібов, Іван Франко, Леся Українка, Тарас Шевченко.
  Рідна мова - це великий скарб. Тож бережімо, плекаймо, збагачуймо та примножуймо красу рідної мови. 
  Пропонуємо вашій увазі ознайомитись з літературою нашої виставки.

Губерначук С. Трипілля і українська мова.- Київ: Фенікс, 2005.- 232 с.

 У книзі автор простежує найдавніші витоки української мови. На основі аналізу мовних, археологічних, етнографічних, антропологічних та історичних фактів дослідник приходить до думки про спадкоємний зв'язок між мовно-культурним світом українців та мовно-культурним світом творців Трипільської цивілізації, тобто людності Праукраїни VI-III тис. до н.е.
Застосувавши метод "слів і речей" при дослідженні багато чого з того, що вміли і знали, у що вірили носії Трипільської культури, автор дійшов висновку, що мова трипільців стала базовою для становлення праукраїнської мови.

Огієнко І. (Митрополит Іларіон) Історія української літературної мови.- Київ, 2001.- 440 с.
  Це одна з етапних праць ученого, яка за радянських часів вважалася особливо крамольною. В історичному розрізі, доступно і переконливо автор показав той воістину тернистий шлях, яким пройшла українська мова в умовах століть заборон, утисків, і обмежень, дослідив феномен незнищенності її як "душі нації", "найціннішого скарбу" народу. Водночас переконливо з'ясовується, яких негативних наслідків завдали процесові творення літературної мови репресії цензурних відомств царської Росії та політика партійно-більшовицького терору проти українського відродження в 20-30-х роках XX століття. Для студентів вищих навчальних закладів, викладачів, учителів, старшокласників, усіх, кому небайдужий процес ствердження української мови як державної.

Русанівський В. М. Історія української літературної мови. Підручник.- Київ, 2002.- 424 с.
 Якою була функціонально перша українська літературна мова? Звідки вона прийшла? Які були в ній стилі?  Ви знайдете відповіді на ці питання в пропонованому підручнику. У книзі також висвітлюються  початки заро­дження нової української літературної мови, і боротьба за розширення її функціональних меж у XX ст.

Панько Т. Слово в духовному житті нації / Т. Панько, М. Білоус.- Київ: Т-во "Знання" України, 1995.- 96 с.
В книзі розглядаються джерела україномовного етикету, його засади, значення в духовному життi України. Показується історія вироблення українського iнтелiгентного мовлення.

Кузьменко Ю. Історія української мови в конспектах Юрія Кузьменка: Навч. посібник. - Київ, 2003.- 124 с.
 Роль мови у визначенні національної ідентичності народу. Мова і формування національної самосвідомості. Ці та інші проблеми, що в час розбудови незалежної України поряд з економічними проблемами набули першорядного значення, є темою одинадцяти конспектів. Використовуючи численні історичні документи, факти й висловлювання багатьох визначних дослідників, автор переконливо доводить милозвучність, красу й невмирущість української мови, а відтак і народу, що її створив.

Овсюк, О. М. Поле битви - мова / Олександр Овсюк.- Київ: Задруга, 2017.- 32 с.
 Мовне питання в Україні завжди було на часі. Особливо в останні десятиліття, з набуттям нашою державою незалежності. В своїй книзі Олександр Овсюк, переймаючись долею рідної мови, наводить вражаючі приклади  постійної боротьби за  неї. 

Кацавець Р. С. Золоте джерельце: висловлювання про слово, мову, красномовство: навчальний посібник для вузів / Руслан Кацавець.- Київ: Центр учбової літератури, 2008.- 11 с.: портр.
Мета видання - у стислих добірних висловлюваннях українських і зарубіжних письменників, мовознавців показати любов і шану до рідної мови, проілюструвати величність української мови, як мови мудрого і гордого народу; зважити на значимість державної мови, як засобу порозуміння людей у суспільстві; допомогти пройнятися премудростями античних риторів і мислителів.

Найдорожчий скарб: Слово про рідну мову: Поезії, вислови / Упоряд. В. І. Лучук - Київ: Рад. письменник, 1990.- 390 с.
Цей тематичний збірник із класичної й сучасної поезії присвячено українській мові, боротьбі народу за її збереження та утвердження, розвиток у нелегких суспільних умовах.
Окрасою видання є зібрані вислови видатних діячів політики, літератури, мистецтва, науки з різних країн про українську мову, її витончену красу, багатство й місце у світовій культурі, рівноправ'я у вільному колі народів.

Немає коментарів:

Дописати коментар