неділю, 6 лютого 2022 р.

2 лютого виповнилось 210 років від дня народження Євгена Гребінки

 З 1.02.2022 р. по 15.02.2022 р. до 210-річчя від дня народження Євгена Павловича  Гребінки - українського байкаря, белетриста, видавця та громадського діяча на абонементі представлена виставка-ювілей «Не просто байкар і поет, а духовний месія». 
     Тема рідної України посідала в творчості Євгена Гребінки одне з чільних місць. Вона не була випадковим чи наслідуваним явищем, а була близька йому ще з дитинства, міцно увійшовши в свідомість майбутнього письменника разом з народними піснями та родинними переказами. 
   
   У творчості Є. Гребінки історична тема представлена різноманітно - від перших поезій до повісті "Ніжинський полковник Золотаренко",  роману "Чайковський", поема "Богдан".
    Поетична творчість Євгена Гребінки наскрізь пройнята щирою й відданою любов'ю до рідної України, до її героїчної історії, до народних пісень. 
   Цю синівську любов поет прагнув донести до українського народу. 
   Своїми творами Є. Гребінка збуджував у читачів любов до Вітчизни, до рідного народу, його буремної минувшини, до краси рідного краю. 
   Куточок полтавської землі, де народився Євген Павлович, став бездонною криницею, з якої він черпав теми для своїх літературних творів. Протягом усього життя він линув думками на землю предків. 
   Емоційність, щирість і пісенність більшості поезій Є. Гребінки забезпечили їм широкий успіх. Окремі його вірші, покладені на музику, стали народними піснями: "Ні, мамо, не можна нелюба любить...", "Молода еще я девица была" та інші.
  Його романс " Очи черные" перекладено практично на всі мови світу. 
    Найбільшим його здобутком були байки, які принесли йому першу літературну славу й перше визнання. 
   Іван Франко вказував на національний колорит, здоровий гумор і волелюбну тенденцію Гребінчиних байок та назвав його "автором пречудових українських байок".
    Щоб краще ознайомитись з творчим доробком митця, пропонуємо вам ознайомитись з нашою виставкою.

Гребінка Є. Богдан (Сцены из жизни малороссийского гетмана Зиновия Хмельницкого) / Є. Гребінка // Байки. Поезії.- Київ, 1990.- с. 166-227.
  Поема "Богдан 
(Сцены из жизни малороссийского гетмана Зиновия Хмельницкого)" - один з кращих тогочасних творів про славетного гетьмана. Є. Гребінка змалював яскраву картину важкого життя українського народу під гнітом польської шляхти та показав всенародне повстання як відсіч поневолювачам. Захоплення Є. Гребінки козацькою війною, що фактично була соціальним рухом, визначило стиль поеми, додало їй виразного романтичного характеру.

Гребінка  Є. П. Чайковський / Є. Гребінка.- Київ, 2018.- 170 с.
 Роман "Чайковський" присвячений подіям визвольної війни 1648-1654 років. Роман створений на основі сімейних переказів, оскільки мати Євгена Гребінки походила з роду Чайковських.
  Є. Гребінка зумів передати суворе життя козаків, їх хоробрість і мужність у боротьбі, відданість і вірність у дружбі, створив типові образи, вірні історичній правді своїми характерними рисами, притаманними народу в період боротьби проти іноземних поневолювачів.

Гребінка Є. Ніжинський полковник Золотаренко (Історична бувальщина) / Є. Гребінка.- Київ, 1971.- с.187-204.
  В основі повісті "Ніжинський полковник Золотаренко" лежать реальні події часів визвольної боротьби українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Головним героєм твору є історична особа Іван Золотаренко, який користується повагою і довір'ям Хмельницького. На його сестрі Ганні вдруге був одружений гетьман.  Коли Б. Хмельницький вирушив на допомогу своєму синові Тимошу, він залишив для охорони України полки: Ніжинський та Переяславський під начальством Золотаренка. При облозі поляками  фортеці Старий Бихів   Іван Золотаренко загинув. Власне, цій події і присвячена повість Є. Гребінки.
 Повість "Ніжинський полковник Золотаренко" пройнята глибоким патріотизмом, акцентує історичну самобутність українського народу, національну свідомість. 

Гребінка Є. Байки // Кращі українські байки / Укл.  О. В. Зав'язкін.- Київ, 2016.- с.105-129.
   Байкарська творчість Євгена Гребінки займає належне місце в українському літературному процесі XIX століття, вона відіграла важливу роль у розвитку української літератури і літературної мови, і сьогодні його кращі твори є шедеврами українського байкарства.


Немає коментарів:

Дописати коментар