четвер, 3 лютого 2022 р.

1 лютого - 125-річчя від дня народження Є. Маланюка

 "...Сильніше за життя

любив я Україну,-

Сильніше за життя

і ви її любіть!"

Є.Маланюк

 У ряду славетних постатей України гідне місце посідає відомий український поет, культуролог-енциклопедист, публіцист, літературний критик Євген Филимонович Маланюк, 125-річний ювілей якого ми відзначили в цьому році. 

  З 1.02.2022 р. по 15.02.2022 р. до  цієї ювілейної дати на абонементі представлена виставка-ювілей "Поет української державності"

 Історіографія засвідчує запорозьке походження поета.

   Тому ще з дитинства Євген Маланюк зазнав впливу двох чинників: дідового духу "україноцентризму" та батькового  - "свідомого українського інтелігента". 

   Уже вдома Євген отримав перші уроки національно-патріотичного виховання, ті орієнтири, що визначили центральну лінію його життєвого і творчого шляху - служити державотворчій ідеї, будити й формувати націю. 

   Поетичне слово, вважав Є. Маланюк, прямо пов'язане з формотворчим духом нації, підпорядковане чітким завданням її пробудження, підготовки до майбутніх вирішальних державотворчих випробувань. 

   Тому домінуючою ідеєю як його життя, так і поезії та прози була державність України, прагнення історичної справедливості та впевненості, що Україна обов'язково виборе собі незалежність.

    Центральний образ лірики поета - Україна, її доля, її історія, болісне почуття розлуки з рідним краєм. 

    Що ж давало сили поету вистояти і творити? З яких джерел він черпав сили й упевненість у правильності обраного шляху? Відповіді на ці питання ви отримаєте, переглянувши нашу виставку.


Маланюк Є. Ф. Невичерпальність: Поезії, статті / Є. Ф. Маланюк. - Київ, 2001.- 318 с.

 Збірка має на меті якнайповніше познайомити читача з творчістю видатного сина України.



Маланюк Є. Ф. Під чужим небом. Істотне. Стилет чи стилос?: Вибрані твори / Є.Ф. Маланюк.- Київ, 2020.- 236 с.

    Образ України, її доля, її історія. Болісне почуття розлуки з рідним краєм — головний мотив творчості поета-мислителя в еміграції, осмислюючи минуле й сучасне, поет посилається на історію України, на долю української нації. Складними переживаннями ліричного героя-вигнанця, болем за долю батьківщини сповнені твори митця.

Маланюк Є. Ф. Єдиним сном, єдиним болем...: Поезії / Є. Ф. Маланюк.- Кіровоград, 2013.- 336 с.
    Мета видання  - донести  ідеї і мистецький дух творів Євгена Маланюка.  Органічним доповненням збірки є графічні доробки художника Андрія Надєждіна за мотивами поезій Є. Маланюка. 

Маланюк Є. Ф. Книга спостережень: Статті про літературу / Є. Ф. Маланюк.- Київ, 1997.- 430 с.

  "Книга спостережень" — це вибрані есе  Євгена Маланюка.  Оригінальний погляд на творчість Шевченка і взагалі — на українську класику XIX століття, а також — самобутні судження про літературу віку поточного,  своєрідне трактування постаті Гоголя.

Куценко Л. В. Крицеве слово: Літературний портрет Євгена Маланюка / Л. В. Куценко.- Київ, 2003.- 22 с.
   Про життєвий і творчий шлях Євгена Маланюка розповідає його земляк Леонід Куценко, який був знайомий із сином поета і отримав цікаві архівні матеріали з його рук.
   


 
    Відвідайте виставку! Ознайомтесь з життєвим та творчим шляхом видатного українця, який у своїх творах закладав в уми українців нездійсненну в тодішніх умовах ідею української державності, національної гідності, здорового відчуття своєї нації, твердої віри у її державотворче відродження. 
    Все це не може не захопити вас.

Немає коментарів:

Дописати коментар