понеділок, 21 лютого 2022 р.

20 лютого - День Героїв Небесної Сотні

Згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні" 20 лютого вся Україна відзначила День пам'яті Героїв Небесної Сотні. 

 Цього дня ми вшановуємо подвиг героїв, 
які на Майдані ціною власного життя захищали ідеали демократії, відстоювали права та свободи людини. 



 Майдан став символом боротьби та  утвердження прагнень народу до європейських цінностей.

 Герої не вмирають! Вони живуть в наших душах, торкаються струн нашого серця. Ми  пам'ятаємо усіх Героїв, які  боролись за краще майбутнє нашої держави.

 З 14.02.2022 р. по 28.02.2022 р. до Дня Героїв Небесної Сотні в бібліотеці представлена виставка-вшанування "За України майбуття стояв Майдан".
 Пропонуємо вашій увазі ознайомитися з книгами, представленими на нашій виставці.

 Небесна сотня/ К. Богданович, Х. Бондарева, Ю. Бухтоярова та ін.. - Харків: Фоліо, 2015. - 206 с.: іл.
 Це книга-реквієм. Книга-посвята  учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше - своє життя - заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні.
 Герої цієї книги - звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні - заробітчани, науковці, підприємці, вчителі... Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об єднав їх, зробив побратимами та "воїнами світла". Ця книга була написана заради того, аби пам'ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона - німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.
  

 Щоденник Майдану. Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах / упоряд.: Тетяна Ковтунович, Тетяна Привалко; Укр. ін-т нац. пам'яті.- Київ: "Видавництво "Фенікс", 2016.- 304 с.: іл.

 У збірнику подані фрагменти спогадів очевидців протестних акцій, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року і названі Революцією Гідності. Інтерв’ю зібрані Українським інститутом національної пам’яті у рамках проекту "Майдан: усна історія".

  До збірника увійшли спогади митців, що представляють різні жанри, види та напрями мистецтва. У спогадах творчих людей відображено їхній суб’єктивний досвід пережитого та узагальнені міркування про роль мистецтва у протестних акціях Революції Гідності. Видання покликане сприяти збереженню пам’яті про Майдан та його учасників.

 Майдан. Погляд зсередини: спогади "Львівської брами" - захисників першої барикади, що під мостом на вулиці Інститутській / (авт.-упоряд О. Трайдакало).- Київ, 2018.- 320 с.: фото.
  На перший погляд, це історія про простих людей - справжніх, щирих, добрих і небайдужих. Проте їм судилося стати насправді незвичайними, видатними людьми.

  У подіях Революції Гідності на київському Майдані їм довелось поєднати доброту і терпимість із праведною люттю задля порятунку всієї України. Без перебільшення, самовідданість і щоденна робота цих людей із легендарної "Львівської брами" зробили можливими тектонічні зміни в українському суспільстві.

Щирба О. Україна. 30 років незалежності / Оксана Щирба, Олександр Ільїних.- Київ: Саміт-книга, 2021.- Т. 3.- 200 с.: іл.
 Україна. 30 років незалежності - унікальна книга в трьох томах про події, що відбулися в Україні з 1991 по 2021 рік. Видання присвячене тридцятиріччю Незалежності України. Одна із глав  книги присвячена подіям на Майдані. 

Степовик, Д. В. Здвиженська каплиця на Оскольдовій могилі / Дмитро Степовик; малярство Петра Дейлика і Марини Соченко; Національна академія наук України; Інститут мистецтвознавства, фольклористики і етнології імені Максима Рильського.- Київ: Дніпро, 2021.- 128 с. : фотоіл., портр.

    Особливістю Здвиженської каплиці є те, що на її стінах поряд з українськими князями, гетьманами та полководцями зображені Герої Небесної Сотні, які своє життя віддали за рідну землю.


 Оновлена каплиця з її монументальним церковним, портретним та історичним настінним малярством уже стала відомою і відвідуваною пам’яткою Києва, куди часто приходять військовослужбовці. Саме про цю особливу каплицю Дмитро Степовик написав книгу "Здвиженська каплиця на Оскольдовй Могилі".

Немає коментарів:

Дописати коментар