четвер, 23 травня 2019 р.

Художник за покликанням душі

  22.05.2019 р.  в рамках проекту "Родинний альбом української історії" відбувся вечір пам'яті "Художник за покликанням душі"  родини Маловських, поляків за походженням - художника Мар'яна Маловського та його дружини, скульптора  Роксолани Кардиналовської.  
    Про життя і творчість батьків розповідав син Роман Маловський, літературний редактор-перекладач газети «День», голова польського національно-культурного товариства «Згода».
    Роксолана Кардиналовська народилася в м. Харкові. Вищу освіту отримала в Київському Державному університеті ім. Т. Г. Шевченка, закінчивши біолого-грунтознавчий факультет. За фахом вона агрохімік, кандидат сільськогосподарських наук, має чимало наукових праць.

   Усе життя серйозним захопленням Роксолани було мистецтво, зокрема скульптура.
  
  
  

  Її скульптурний доробок досить багатогранний. Тут і жанрові композиції, портрети та роботи на теми з фольклору й літературної класики. Твори мисткині приваблюють цікавим пластичним вирішенням і художньою довершеністю, у яких вона виявила хист психологічного розкриття образу та гостроту художнього мислення.

  Оригінальним у творчості мисткині є напрям коренепластики. Здебільшого Роксолана обирає його, коли створює фантастичні та казкові композиції. Їй притаманний дар побачити прихований образ у звивах коренів дерев, у хитросплетінні гілок, напливах та зморшках деревної кори і розкрити його для інших. У коренепластиці Роксолани переважає органічне і тактовне поєднання незайманих форм природи з копіткою роботою різьбяра.

    
Важливе місце серед скульптурних композицій посідають твори, присвячені людській долі, зокрема долі 
українського народу. Сповнена глибокого трагізму композиція "Останній крок" була експонована в 1990 році на Всеукраїнському відкритому конкурсі на кращий проект пам'ятника жертвам сталінських репресій 1930-1950 х рр. 
та скорботний образ Матері-України, яка тужить над своїм сплюндрованим селянством, яку вона запропонувала для Міжнародного конкурсу на кращий меморіальний комплекс жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 рр.
 Роксолана Кардиналовська була учасником багатьох виставок в Україні та за її межами. Доробок мисткині приносить людям естетичну насолоду, бентежить душу, змушує замислитись. Можливо, в цьому і є сенс творчості майстра.



 Мар'ян Мартинович Маловський народився 20 травня 1926 року в містечку Тиврів Вінницької області в селянській родині.
  Учасник Другої світової війни. У 1944 році був мобілізований в Радянську Армію. Відзначений бойовими нагородами.
 Після демобілізації, в 1947 році вступив до Одеського державного художнього училища, яке закінчив у 1952 році. Його викладачами були Л. Мучник і В. Токарєв.
   


  

   З 1953 по 1959 рік навчався в Київському державному художньому інституті (нині НАОМА — Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури). 


   З 1959 року Маловський М.М. - Учасник республіканських, всесоюзних і зарубіжних художніх виставок.
З 1959 по 1971 рік працював художником відділу етнографії Інституту мистецтвознавства та етнографії АН УРСР.
    З 1963 року - член Спілки художників СРСР.
М.М. Маловський працював у галузі станкової та книжкової графіки, акварельного живопису.
 Автор портретів українських діячів культури, кобзарів, ілюстрацій до творів Тараса Шевченка та Олександра Довженка.
З 1973 року - старший викладач Київського державного інституту культури ім. О. Корнійчука (зараз Київський національний університет культури і мистецтв).
  Жив і працював у Києві.
   Помер 28 грудня 1993 року.
  Твори художника представлені в музейних, галерейних і приватних колекціях в Україні та за її межами.

Немає коментарів:

Дописати коментар