середу, 15 травня 2019 р.

19 травня - Міжнародний день пам'яті жертв політичних репресій

    З 13.05.2019 р. по 29.05.2019 р. до цієї пам'ятної дати представлена виставка-реквієм «Найдорожче для нас – воля. Вони заплатили за неї життям».
   Це трагічна сторінка історії, в яку вписано мільйони імен невинно загублених і репресованих наших співвітчизників.
  19 травня – Указом Президента України від 21.05.2007 № 31/2007 відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. Цього дня згадуємо тисячі й тисячі українських громадян, які за облудними звинуваченнями були позбавлені волі, посаджені в тюрми й вислані в табори, а велика частина з них поплатилася власним життям за вчинки і погляди, які не вписувалися в канони насаджуваної комуністичної ідеології.
  Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства.   Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.
  За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1%, звільнено було тільки 0,3%).
    Ми повинні про це пам'ятати! Бо саме пам'ять не дає забути цих моторошних сторінок нашої історії, оберігає від їхніх повторень та від нових фатальних помилок.




Немає коментарів:

Дописати коментар