неділю, 9 грудня 2018 р.

"Невтомний речник Відродження"

З 3.12.2018 р. по 29.12.2018 р. до 155-річчя від дня народження 
Б. Грінченка в бібліотеці представлена виставка-ювілей 
"Невтомний речник Відродження".

  В історії української літератури Борис Дмитрович Грінченко посідає визначне місце. Видатний письменник, публіцист, фольклорист, етнограф, мовознавець, критик, педагог, організатор багатьох видань, він у свій час користувався великою популярністю.
   Заслуговує на увагу думка І. Франка про місце Б. Грінченка в літературному процесі: "До таких людей належний поперед усіх Борис Грінченко, звісний у літературі під назвою Чайченко. Талановитий поет і повістяр..."
 Більш розгорнуту характеристику діяльності Бориса Грінченка дає  Іван Франко в статті "Наше літературне життя в 1892 році":  "Без сумніву перше місце в нинішню добу всій компанії, - не вже письменників, а справдішніх борців за українське слово - перше місце по пильності, по таланту, витривалій працьовитості і різнорідності інтересів духовних треба признати Чайченкові".
   Вся літературна діяльність письменника позначена невтомним прагненням знайти шлях до серця читача, вплинути на розвиток його свідомості, громадянської гідності. Його твори сповнені глибоким гуманізмом, патріотичними почуттями.
   Кращі твори літературної спадщини Бориса Грінченка належать народові. У них відображено тяжкі часи минулого лихоліття, соціального і національного гноблення народу. Письменник із болем у серці говорив про "смутнії картини" своєї сучасності і вірив у ті часи, коли народ звільниться від віковічної неволі.
 Відвідавши виставку-ювілей "Невтомний речник Відродження", ви зможете більше дізнатися про життєвий і  творчий шлях Бориса Грінченка.




Немає коментарів:

Дописати коментар