вівторок, 4 грудня 2018 р.

"Живи, Україно, живи для краси, Для сили, для правди, для волі!.." О. Олесь

З 1.12.2018 р. по 20.12.2018 р. до 140-річчя від дня народження Олександра Олеся представлена виставка-ювілей 
"Живи , Україно, живи для краси,
Для сили, для правди, для волі!.." 
О. Олесь



  Олександр Олесь - талановитий поет, драматург, яскравий представник символізму в літературі, який збагатив її задушевністю, ніжними почуттями і багатою внутрішньою силою, виразивши українську філософію буття, глибокий гуманізм. Поет європеїзував українську лірику, став однією з центральних постатей української поезії початку ХХ століття, уособлюючи новий тип поета, інтелігента, аристократа духу, захисника національних інтересів України.
  Тема національної долі України, душевні муки за майбутнє рідного народу постійно присутні в його світоглядних ілюзіях і вилиті в поезію.
   "...головне своє завдання  вбачав у тому, щоб грати на золотій арфі пісні щастя, свободи, любові, очищати людські душі від намулу і виводити рідний народ із долин на вершини добра, справедливості, свободи, людської гармонії." Р. Радишевський.
   Сучасним читачам імпонують у творах поета патріотизм, громадянська позиція, неповторна краса українського слова, щирий ліризм, елегійність і життєрадісність, які примушують замислитись, у чому полягає краса людини, що означає любити життя, бути відданим Вітчизні.
Результат пошуку зображень за запитом "Книга О. Олеся "Княжа Україна""   Вашій увазі пропонуємо книгу О. Олеся "Княжа Україна". З історичної поеми перед тобою, читачу, постає доба Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. 

 Рідна земля, давня Русь - Україна і її народ у променях сонцесяйного Олесевого слова відсвічують найвищими людськими чеснотами і постають у славі й патріотизмі. Автор підкреслює, що справжніми героями і захисниками рідного краю разом із князями були і прості люди.

   Поет в своєму творі кидає клич усім жити в злагоді, добрі й мирі. І тому ця книга має велике значення в наш час.
  З творчим доробком Олександра Олеся Ви зможете познайомитися, переглянувши 
книжкову виставку-ювілей 
"Живи, Україно, живи для краси,
Для сили, для правди, для волі!.." О.Олесь.
  Переконані, що виставка допоможе всім шанувальникам творчості Олександра Олеся ширше і глибше уявити і збагнути тривожну душу, великий патріотизм і справжнє художнє бачення світу і природи поета. 

Немає коментарів:

Дописати коментар