понеділок, 10 грудня 2018 р.

"Право людини: знати, розуміти, захищати"

З 3.12.2018 р. по 29.12.2018 р. до  Дня прав людини в читальному залі представлена виставка-огляд
 "Право людини: знати, розуміти, захищати".

  Щороку 10 грудня святкують  День прав людини. Це свято засноване 4 грудня 1950 р. на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, у якому чітко сформульовані положення про права людини.

    У Загальній декларації прав людини задекларовано наступні принципи: рівність людей: усі люди народжуються вільними та рівними в правах, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії тощо; право кожного на життя, свободу та особисту недоторканість; заборона рабства й торгівлі людьми; заборона катувань або жорстокого поводження; право кожного на правосуб’єктність; рівність усіх перед законом; право на звернення до суду; заборона самовільних арештів; презумпція невинності та заборона зворотної сили карного закону; право на свободу пересувань та вибір місця мешкання; право на громадянство; право на шлюб; право володіти майном; право на свободу переконань; право на мирні збори; право на участь в управлінні громадськими та державними справами; право на працю тощо.


    Зокрема, засновники цього свята висловлювалися за розширення прав людини, активну пропаганду ідей рівноправності, соціальної відповідальності та взаємодопомоги. У цей день, зазвичай, згадують про механізми досягнення безпеки в суспільстві й зусиллях світового співтовариства щодо виховання підростаючих поколінь у дусі дотримання прав людини.
   Головна мета свята - торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й чесності людей по відношенню один до одного.

   Людина її права і свободи проголошено стратегічним конституційним пріоритетом української Держави. Захищаючи права дітей – дорослі захищають своє майбутнє. Інвестиції, вкладені у дитинство повертаються суспільству сторицею.
   Наша держава є учасницею Міжнародних договорів і угод, спрямованих на захист і гарантування прав та інтересів українських дітей, на досягнення їхнього добробуту. Права дитини визначено у Конституції України – Основному Законі нашої держави, а також Законі України „Про охорону дитинства”.


    Від народження всі люди мають певні права, які гарантовані Конституцією і захищаються державою. Їх потрібно знати й реалізовувати, але пам'ятати, що поводитись слід так, щоб своєю поведінкою не порушувати прав іншої людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар